kasnaj

kasnaj

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 189]

Ciasto Cappucino

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Super ciasto dla początkujących, które podbije podniebienie nie jednej osoby

Ciasto Cappucino Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto Cappucino

 

  • Składniki na ciasto
  • jajka - 5 sztuk
  • gorzka czekolada - 125 g rozpuszczonej (płynnej)
  • masło (miękkie) - 125 g
  • kawa rozpuszczalna Nescafe - 1,5 łyżeczki ( w proszku )
  • cukier - 150 g
  • mąka pszenna - 125 g
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka

 

  • Masa cappuccino
  • serek mascarpone - 250 g
  • śmietana kremówka - 250 g
  • żelatyna - 3 płaskie łyżeczki
  • kawa cappuccino - 60 g ( w proszku )
  • cukier - 3 łyżki ( około w zależności od tego jakie mamy cappuccino)

 

  • Bita śmietana na górną warstwę
  • śmietana kremówka - 250 ml
  • cukier - 1 łyżka
  • kawa cappuccino - 20 g do posypania

 

  • Jeżeli ktoś nigdy nie ubijał bitej śmietany polecam gotową do ubicia śmietanę w proszku.

 

Sposób przygotowania:

Ciasto Cappucino
Wykonanie ciasta: Na samym początku musimy utrzeć miękkie masło do białości. Następnie należy roztopić czekoladę i lekko schłodzić, a następnie połączyć z utartym masłem. 1,5 łyżeczki kawy rozpuszczamy w 1 łyżce gorącej wody, a następnie zmiksujemy ją do masy. Powoli dodajemy cukier nadal miksując.



Białka oddzielamy od żółtek ( warto zaopatrzyć się w specjalną łyżeczkę która ułatwi nam tą czynność ). Następnie powoli dodajemy żółtka do masy i dalej miksujemy. Mąkę pszenną należy z proszkiem do pieczenia przesiać i dodać do masy nadal miksując. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z uzyskaną masą czekoladową.



Gotowe ciasto należy przełożyć do kwadratowej formy o wymiarach 23cmx23cm, którą wcześniej wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy około 25-30 minut w temp.170C do momentu tzw suchej wykałaczki. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasta przekrawamy go wzdłuż na 2 placki.



Wykonanie masy cappuccino: Serek mascarpone należy zmiksować z cappuccino. Następnie w 1/4 szklanki gorącej wody rozpuszczamy żelatynę i przestudzamy. W kolejnym kroku ubijamy na sztywno kremówkę, powoli dodajemy cukier dalej miksując. Następnie powoli przelewamy ostudzoną żelatynę nadal miksując. Ubiją masę łączymy z serkiem mascarpone i dokładnie delikatnie mieszamy.



Ubicie kremówki na górną warstwę: Śmietanę kremówkę należy ubić na sztywno a następnie wsypać cukier i ubić. Jak dokończyć ciasto: Dolny spód ciasta wykładamy kremem cappuccino, nakładamy kolejne ciasto a na wierzch wykładamy ubitą kremówkę i oprószamy cappuccino. Ciasto przed podaniem należy schłodzić w lodówce przez około 1 godziny. Pycha palce lizać :)
Ciasto Cappucino
Składniki niezbędne do upieczenia ciasta
Ciasto Cappucino
W tle wyrobione ciasto a pierwszym plane masa cappuccino
Ciasto Cappucino
Ciasto pieczące się w piekarniku w temp 170c
Ciasto Cappucino
Efekt końcowy przed wstawieniem do lodówki i pokrojeniu na porcje