jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Ciasto chałwowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Ciasto pochodzi z zeszytu z przepisami mojej mamy:). Może jest trochę zabawy przy przygotowaniu tego ciasta, ale naprawdę warto:). Świetnie pasuje na różne okazje!

Ciasto chałwowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto chałwowe

 

  • Blaszka 25x36 cm
  • Ciasto:
  • 40 dag mąki,
  • 25 dag masła,
  • 3 żółtka,
  • 1 jajko,
  • 12 dag cukru pudru,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2-3 łyżki śmietany
  • Dodatkowo: śmietanka do skropienia ciasta.
  • Masa kakaowa i waniliowa:
  • 50 dag masła (2,5 kostki),
  • 20 dag cukru pudru,
  • cukier waniliowy,
  • ok 1,5-2 łyżki kakao,
  • spirytus do smaku
  • Masa orzechowa:
  • 4 łyżki wody,
  • 20 dag cukru pudru,
  • 10 dag masła,
  • ok 35 dag orzechów włoskich
  • Dodatkowo:
  • polewa do wykończenia ciasta (kupna lub domowa)

 

Sposób przygotowania:

Ciasto chałwowe
CIASTO: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta. Składniki najpierw siekamy nożem, a następnie krótko zagniatamy w dłoniach. Gotowe ciasto dzielimy na 3 części. Każdą część ciasta wałkujemy osobno i wykładamy na przygotowane blaszki. Nakłuwamy widelcem. Rozwałkowane ciasta pieczemy kolejno w 180°C do zrumienienia (po około 15-20 minut).Upieczone studzimy. Dwa upieczone ciasta pozostawiamy w całości. Trzecie ciasto rozkruszamy i przekładamy do miski. Rozkruszone ciasto delikatnie skrapiamy słodką śmietanką, by powstałą gęsta masa (będzie ona potrzebna do przygotowania masy waniliowej i kakaowej).

MASA KAKAOWA I WANILIOWA: Kakao zaparzamy w niewielkiej ilości wody, by przybrało konsystencje rozpuszczonej czekolady. Studzimy. Masło przekładamy do miski. Ucieramy je dodając do niego cukier puder. Do gładkiej masy dodajemy przygotowaną wcześniej masę powstałą z rozkruszonego ciasta. Całość miksujemy do połączenia składników. Masę dzielimy na dwie równe części. Do pierwszej części dodajemy spirytus do smaku oraz cukier waniliowy. Do drugiej części dodajemy zaparzone kakao. W ten sposób po wymieszaniu otrzymujemy masę kakaową i waniliową.

MASA ORZECHOWA: Orzechy mielimy. Wodę umieszczamy w garczku. Dodajemy do niej cukier puder i podgrzewamy całość do uzyskania syropu. Do gotowego dodajemy orzechy. Całość chwilkę razem podgrzewamy, zdejmujemy z ognia i studzimy. Masło ucieramy. Do utartego dodajemy przestudzone orzechy. WYKOŃCZENIE: Mając wszystkie trzy masy przystępujemy do złożenia ciasta. Przełożenie: Ciasto kruche - masa waniliowa -masa orzechowa - masa kakaowa - ciasto kruche - polewa czekoladowa.
Ciasto chałwowe
Składniki ciasta umieszczamy na stolnicy. Zagniatamy.
Ciasto chałwowe
Trzeci upieczony placek rozkruszmy i skrapiamy śmietanką
Ciasto chałwowe
Do przygotowanego syropu dodajemy orzechy
Ciasto chałwowe
Mając przygotowane masy przekładamy ciasto