agusia2361

agusia2361

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 506]

ciasto chałwowe agusi

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pyszne ciasto , ale uprzedzam , że dość skomplikowane w wykonaniu.

ciasto chałwowe agusi

Składniki:

ciasto chałwowe agusi

 

  • ciasto:
  • 3 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 kostka margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka amoniaku
  • 1 łyżeczka smalcu
  • krem:
  • 1 kostka masła
  • 1 kostka margaryny
  • 35 dag chałwy
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru

 

Sposób przygotowania:

ciasto chałwowe agusi
Do miski wkładamy wszystkie składniki na ciasto. Wszystko razem dokładnie zagnieść. Podzielić na cztery części części. Włożyć na pół godziny do lodówki. Przygotować blachę wyłożoną papierem. Każdą część osobno najlepiej zetrzeć na tarce i ugnieść ciasto łyżką by tworzyło placek. Piec w temperaturze 180 stopni C. Piec na złoty kolor. Każdy placek pieczemy tak samo i odstawiamy do wystygnięcia. Jajka ubić na parzę z cukrem. Ubijać tak długo aż cukier się rozpuści i ostudzić. Mikserem ubić masło dodać masę z jajek i na koniec pokruszoną chałwę. Każdy placek przekładamy masą. Na koniec zetrzeć czekoladę i posypać górę ciasta.