Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Ciasto chmurka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pyszne warstwowe ciasto na zimno. Spód z kruchych ciasteczek, śmietanowa warstwa z białą czekoladą, pianka agrestowa i pomarańczowa galaretka z owocami na wierzchu.

Ciasto  chmurka Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ciasto chmurka

 

  • 200 g kruchych czekoladowych ciastek
  • 1/3 kostki masła
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 tabliczka białej czekolady
  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 200 ml mleka zagęszczanego niesłodzonego
  • 1 galaretka agrestowa
  • 1 galaretka pomarańczowa

Sposób przygotowania:

Ciasto chmurka
Masło roztopić i przestudzić. Ciastka mocno pokruszyć, wymieszać z masłem, wyłożyć na dno wyłożonej folią aluminiową tortownicy (ok. 22 cm), lekko ugnieść, odłożyć na pół godziny do lodówki. żelatynę namoczyć w zimnym mleku, następnie rozpuścić ją podgrzewając i przestudzić. Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, przełożyć do metalowej miseczki, roztopić w kąpieli wodnej, przestudzić. Śmietanę przelać do miski, ubić na sztywno. Bitą śmietanę dokładnie wymieszać z cukrem pudrem, roztopioną czekoladą i ciepłą żelatyną. Śmietanowo-czekoladową masę wylać na ciasteczkowy spód, odłożyć do lodówki. Agrestową galaretkę zalać 3/4 szklanki wody, rozpuścić ją i ostudzić. Mleko zagęszczane ubić na puszystą pianę, dokładnie wymieszać z tężejącą galaretką. Galaretkową masę wylać na ciasto, schłodzić w lodówce. Galaretkę pomarańczową przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, ostudzić. Na stężałym cieście ułożyć dowolne owoce, zalać tężejącą galaretką pomarańczową. Ciasto odłożyć do lodówki do całkowitego stężenia.
Ciasto  chmurka
Pokrojone nektarynki ułożone na cieście i zalane galaretką.
Ciasto  chmurka
A tak wygląda ciasto po odkrojeniu kawałka.