bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Ciasto coca-cola Nigelli

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Ciasto z książki Nigelli Lawson "Jak być domową boginią. Wypieki i przysmaki kojące duszę."

Ciasto coca-cola Nigelli Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ciasto coca-cola Nigelli

 

  • 200 g mąki pszennej
  • 250 g drobnego cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 jajka w temp pokojowej
  • 125 ml maślanki (lub 30 ml jogurtu zmieszanego ze 100 ml półtłustego mleka)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 125 g masła
  • 2 łyżki kakao
  • 175ml coca-coli
  • polewa:
  • 110 g cukru pudru, przesianego
  • 30 g masła
  • 45 ml Coca-Coli
  • 1 łyżka kakao
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Sposób przygotowania:

Ciasto coca-cola Nigelli
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i od razu wstawiamy do niego blachę do pieczenia, na której postawimy później torownice z ciastem. Tortownicę o średnicy 22-23 cm wykładamy folią aluminiową i natłuszczamy lub natłuszczamy i wysypujemy bułką tartą, jak to ja zrobiłam z karbowaną foremką. W rondlu z grubym dnem podgrzewamy na małym ogniu masła, kakao i coca-colę. Odstawiamy do przestudzenia. W dużej misie mieszamy mąkę, cukier, sodę oraz sól. Przestudzoną mieszaninę wlewamy, do suchych składników mieszając drewnianą łyżką. W drugiej misce za pomocą miksera ubijamy maślankę (lub śmietanę lub mleko) dodając po jednym jajku, aż powstanie kremowa masa. Dodajemy wanilię. Następnie dodajemy ubitą maślankę i ponownie dokładnie mieszamy, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Ciasto wlewamy do tortownicy i pieczemy na gorącej blasze około 40 minut - do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy ciasto na 15 minut, żeby przestygło przed otwarciem tortownicy. Robimy polewę. W rondelku łączymy masło, colę i kakao. Delikatnie podgrzewamy aż do rozpuszczenia się masła. Zdejmujemy z ognia, wlewamy ekstrakt z wanilii. Wsypujemy po łyżce cukru pudru ciągle mieszając. Chcemy uzyskać gęstą, ale jednocześnie nadal w miarę płynną i dającą się rozsmarować polewę. Polewamy nią nadal ciepłe ciasto. Pozostawiamy do ostygnięcia.
Ciasto coca-cola Nigelli
Ciasto z coca cola z przepisu Nigelli Lawson
Ciasto coca-cola Nigelli
Kawałek ciasta czekoladowego z coca-colą

Tagi:

jajko jajka