Babeczka35

Babeczka35

Złoty Ekspert
[Przepisów: 823]

Ciasto ,,Corn flakes''

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Robiąc porządki w przepisach natknęłam się na przepis na to ciasto,dawno już przeze mnie zapomniane.Ciasto jest bardzo pracochłonne,ale warto je upiec,bo jest bardzo pyszne.Chrupiące placki przełożone pysznym kremem,do tego śmietanka z czekoladą.

Ciasto ,,Corn flakes''

Składniki:

Ciasto ,,Corn flakes''

 

 

  • Krem:
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 8 żółtek
  • 1 cukier waniliowy
  • 25 dag masła lub margaryny
  • cukier puder do smaku ( 3-4 łyżki )

 

  • Masa śmietanowa:
  • 1 szklanka śmietany kremówki 30%
  • cukier puder do smaku
  • 2 płaskie łyżki żelatyny
  • 5 dag mlecznej czekolady

Sposób przygotowania:

Ciasto ,,Corn flakes''
1.Białka ubijamy ze szczypta soli na sztywną pianę,następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru.Następnie dodajemy ocet i dokładnie ubijamy.Na koniec wsypujemy płatki kukurydziane i mieszamy. 2.Ciasto przekładamy do dwóch blaszek o wymiarach 24 cm x 35 cm ,wyłożonych papierem do pieczenia.pieczemy około 45-50 minut w temperaturze 170 stopni.Placki powinny być zrumienione i chrupiące.Upieczone placki studzimy. 3.Żółtka dokładnie miksujemy z mąką,cukrem waniliowym i pół szklanki mleka.Pozostałe mleko zagotowujemy,wlewamy zmiksowane żółtka i gotujemy mieszając do zgęstnienia.Studzimy. 4.Masło lub margarynę ucieramy z cukrem pudrem ( do smaku) na puszystą masę.Następnie stopniowo dodajemy przestudzoną masę żółtkową.Dokładnie ucieramy. 5.Kremem przekładamy ostudzone placki. 6.Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i studzimy.Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem do smaku,dodajemy żelatynę i dokładnie miksujemy.Śmietanę wykładamy na ciasto.Ciasto odstawiamy do lodówki do stężenia. 7.Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach i dekorujemy nią ciasto. 

Tagi:

czekolada