mariwanna

mariwanna

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 72]

Ciasto cukiniowo-kakaowe z malinami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Uwielbiam ciasta z cukinią, są niesamowicie mięciutkie i wilgotne. Wersja czekoladowa albo dokładniej - kakaowa z malinami to miłość od pierwszego kęsa!

Ciasto cukiniowo-kakaowe z malinami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Ciasto cukiniowo-kakaowe z malinami

 

  • 250g cukinii
  • 100ml kwaśniej śmietany 12% lub jogurtu greckiego
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 jaja
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 szklanka +1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • kilka kropli esencji migdałowej
  • garść malin

Sposób przygotowania:

Ciasto cukiniowo-kakaowe z malinami
Cukinię starłam na dużych oczkach, lekko odcisnęłam z nadmiaru soku.

Jaja z cukrem zmiksowałam na jasną puszystą masę, ciągle miksując wlałam olej, następnie dodałam śmietanę i esencję migdałową.

Mąkę, sodę, proszek i kakao przesiałam, wsypać do mokrych składników, krótko zmiksowałam. Dodałam cukinię, wymieszałam. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.

Keksówkę (30x9cm) wyłożyłam papierem do pieczenia. Do formy wlałam połowę ciasta, wyłożyłam połowę malin, wlałam pozostałe ciasto i wyłożyłam resztę malin. Ciasto wstawiłam do nagrzanego piekarnika, piekłam ok. 40 minut w temp. 170st.C do suchego patyczka.

Upieczone ciasto ostudziłam na kratce.

Smacznego!
Ciasto cukiniowo-kakaowe z malinami
Cukinię starłam na dużych oczkach, lekko odcisnęłam z nadmiaru soku.
Ciasto cukiniowo-kakaowe z malinami
Jaja z cukrem zmiksowałam na jasną puszystą masę, ciągle miksując wlałam olej, następnie dodałam śmietanę i esencję migdałową
Ciasto cukiniowo-kakaowe z malinami
do mokrych składników wsypałam przesianą mąkę, kakao i sodę
Ciasto cukiniowo-kakaowe z malinami
co ciasta dodalam startą cukinię, wymieszałam
Ciasto cukiniowo-kakaowe z malinami
ciasto wyłożylam do keksówki, piekłam ok 40 minut w 170stC