SUPERPRZEPIS

Ciasto cygańskie ścieżki

  • 3
         
ocena: 5/5 głosów: 6
Ciasto cygańskie ścieżki Więcej zdjęć (5)

Pyszne, kolorowe ciasto cygańskie ścieżki z galaretkami. Idealny deser dla porannej kawy. Polecam gorąco!

Składniki:

Ciasto cygańskie ścieżki

  • Ciasto:
  • 9 białek
  • 4 żółtka
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1,5 łyżki cuku waniliowego
  • 1,5 szklanki mąki + 2 łyżki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka oleju
  • 1 łyżka kakao
  • 3 łyżki suchego maku
  • 1 opakowanie kisielu wiśniowego

  • Masa:
  • 400 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 5 opakowań galaretek o różnych kolorach

Sposób przygotowania:

Ciasto cygańskie ścieżki

Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier oraz cukier waniliowy. Nadal ubijajając dodajemy naprzemiennie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz olej. Miksujemy. Ciasto dzielimy na cztery równe części. Do pierwszej części dodajemy mak, do drugiej- kakao, do trzeciej- kisiel, a do czwartej- 4 żółtka i 2 łyżki mąki. Każdą z części dokładnie mieszamy.

Na blaszkę (wymiary 25x35cm) wyłożoną papierem do pieczenia nakładamy po dwie łyżki każdego z ciast. Zaczynamy od środka i nakładamy w to samo miejsce, aby powstały kolorowe kręgi. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu zdejmujemy papier i przekrawamy ciasto na dwa blaty.

Cztery galareteki rozpuszczamy osobno w 1 szklace wrzątku. Galaretki wylewamy na płaskie naczynia i odstawiamy do stężenia. Następnie kroimy je w kosteczkę. Ostatnie opakowanie galaretki także rozpuszczamy w 1 szklance wrzącej wody.

Tężejącą galaretkę miksujemy z serkami homo. Do masy dodajemy pokrojone galaretki i mieszamy. Masą przekładamy upieczone placki. Ciasto schładzamy 1-2 godziny w lodówce, następnie oprószamy cukrem pudrem.

Redakcja poleca: