Strona główna Ciasto cygańskie ścieżki

Ciasto cygańskie ścieżki

Ciasta « poprzedni | następny »
Katarzyna J. - Przepis na: Ciasto cygańskie ścieżki offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 638
zdjęcia: 1 z 5 Strzałka
Ciasto cygańskie ścieżki
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 6

Pyszne, kolorowe ciasto cygańskie ścieżki z galaretkami. Idealny deser dla porannej kawy. Polecam gorąco!


trudność: średne
czas:

Ciasto cygańskie ścieżki - SKŁADNIKI:

  • Ciasto:
  • 9 białek
  • 4 żółtka
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1,5 łyżki cuku waniliowego
  • 1,5 szklanki mąki + 2 łyżki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka oleju
  • 1 łyżka kakao
  • 3 łyżki suchego maku
  • 1 opakowanie kisielu wiśniowego
  • Masa:
  • 400 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 5 opakowań galaretek o różnych kolorach

Ciasto cygańskie ścieżki - PRZYGOTOWANIE:

Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier oraz cukier waniliowy. Nadal ubijajając dodajemy naprzemiennie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz olej. Miksujemy. Ciasto dzielimy na cztery równe części. Do pierwszej części dodajemy mak, do drugiej- kakao, do trzeciej- kisiel, a do czwartej- 4 żółtka i 2 łyżki mąki. Każdą z części dokładnie mieszamy.

Na blaszkę (wymiary 25x35cm) wyłożoną papierem do pieczenia nakładamy po dwie łyżki każdego z ciast. Zaczynamy od środka i nakładamy w to samo miejsce, aby powstały kolorowe kręgi. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu zdejmujemy papier i przekrawamy ciasto na dwa blaty.

Cztery galareteki rozpuszczamy osobno w 1 szklace wrzątku. Galaretki wylewamy na płaskie naczynia i odstawiamy do stężenia. Następnie kroimy je w kosteczkę. Ostatnie opakowanie galaretki także rozpuszczamy w 1 szklance wrzącej wody.

Tężejącą galaretkę miksujemy z serkami homo. Do masy dodajemy pokrojone galaretki i mieszamy. Masą przekładamy upieczone placki. Ciasto schładzamy 1-2 godziny w lodówce, następnie oprószamy cukrem pudrem.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Ciasto cygańskie ścieżki (strona 1 z 1)  
zbysiowa

zbysiowa
offline

2014-02-17 18:52
Cudne :)
Skomentuj
Oceń:
0
Ela Dz

Ela Dz
offline

2014-02-17 20:32
Ładniusie :)
Skomentuj
Oceń:
0
iziona

iziona
offline

2014-02-18 21:07
Bardzo ładne ciasto.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciasta
Pyszna karpatka Eli Sernik czekoladowy Ciasto serowy domek
Kosmiczne ciasto szpinakowe Ciasto z herbatą matcha i jabłkami Truskawkowy obłoczek
Murzynek z budyniem i biszkoptami Ciasto dwukolorowe z posypką z orzeszków Wedlowski przekładaniec wg S. Anastazji
Kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką Ciasto z jabłkami Ciasto na białkach ze śliwkami

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane