niska1

niska1

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 102]

ciasto cynamonowe z morelami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Soczyste świeże morele zatopione w cieście cynamonowym, a podane z kleksem śmietany do doskonały deser.

ciasto cynamonowe z morelami

Składniki:

ciasto cynamonowe z morelami

 

  • 75 g masła
  • 60 g cukru
  • 2 jajka
  • 50 g mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 20 g mielonych migdałów
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 5 świeżych moreli wypestkowanych i przepołowionych
  • śmietana kremówka 100 ml.

Sposób przygotowania:

ciasto cynamonowe z morelami
W misce utrzeć masło z cukrem i ucierając dodawać po jednym jajku, gdy masa będzie puszysta dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i wymieszać, a na końcu dodajemy cynamon i mielone migdały. Okrągła tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć na nie przygotowane ciasto. Na ciasto poukładać połówki moreli zaokrągloną stroną do góry i lekko je docisnąć. Na koniec całe ciasto posypać cukrem trzcinowym i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 30 minut aż ciasto wyrośnie i będzie zrumienione. Podawać ciepłe z bitą śmietaną.

Tagi:

jajko jajka