Ciasto cynamonowo-pomarańczowe bez jaj

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tłuszcz i mąka do wysmarowania blachy – tortownica o średnicy 26 cm będzie w sam raz Pomarańcze szorujemy dokładnie i

Ciasto cynamonowo-pomarańczowe bez jaj

Składniki:

Ciasto cynamonowo-pomarańczowe bez jaj

 

  • 1,5 szklanki cukru
  • 4 pomarańcze
  • 1/2 kostki masła lub margaryny
  • ½ kg mąki
  • 4 łyżki wody gdyby ciasto było za gęste
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki świeżo startego cynamonu (2 laski)
  • 2 szklanki mieszanych bakalii (rodzynki, orzechy, migdały)

Sposób przygotowania:

Ciasto cynamonowo-pomarańczowe bez jaj
Tłuszcz i mąka do wysmarowania blachy – tortownica o średnicy 26 cm będzie w sam raz



Pomarańcze szorujemy dokładnie i płuczemy. Ocieramy skórkę z 3 pomarańczy na drobnych otworach tarki, czwartą ucieramy na grubszych oczkach sałatkowych. Ze wszystkich pomarańczy wyciskamy sok, powinno być 1,5 szklanki, jeśli brakuje, resztę uzupełniamy wodą. Ucieramy mikserem cukier z masłem, powoli wsypujemy mąkę przesianą przez sito, proszek do pieczenia, sok z pomarańczy, utarty cynamon. Na koniec dodajemy bakalie, mieszamy. Piekarnik rozgrzewamy do temp 170-180 stopni. Blachę tortownicy smarujemy masłem, obsypujemy mąką i wlewamy do niej ciasto. Pieczemy 1 godzinę. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy ciasto cukrem pudrem zmieszanym z odrobiną cynamonu.

Tagi:

bakalie ciasto