Sposób przygotowania:
Ciasto cytrynowe
Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia sodą oraz solą. W oddzielnej miseczce łączymy śmietanę sok z cytryny oraz skórkę i ekstrakt z wanilii. W następnej misce dodajemy masło i ubijamy razem z cukrem na jasną puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku cały czas miksując. Następnie wsypujemy po trochu suche składniki na przemian z mieszanką śmietany. Wszystko ładnie łączymy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Formę do ciasta( u mnie 41x15 cm) wykładamy papierem do pieczenia.
Tak przygotowaną formę napełniamy ciastem (górę posypałam resztą orzechów które mi zostały ale możemy to pominąć)i pieczemy ok. 40-50 min. w temp. 160 st. do suchego patyczka.
SMACZNEGO
Kochani u mnie jak zawsze mniejsze cukru około 3/4 szklanki.
Zamiast masła użyłam niepełne pół szklanki oleju. Cukier olej i jajka zmiksowałam razem.
Wierzch można polać lukrem jeśli ktoś lubi.
Formę do ciasta( u mnie 41x15 cm) wykładamy papierem do pieczenia.
Tak przygotowaną formę napełniamy ciastem (górę posypałam resztą orzechów które mi zostały ale możemy to pominąć)i pieczemy ok. 40-50 min. w temp. 160 st. do suchego patyczka.
SMACZNEGO
Kochani u mnie jak zawsze mniejsze cukru około 3/4 szklanki.
Zamiast masła użyłam niepełne pół szklanki oleju. Cukier olej i jajka zmiksowałam razem.
Wierzch można polać lukrem jeśli ktoś lubi.