Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Ciasto cytrynowe z bezą

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 17

Sezon na cytrusy w pełni i to właśnie teraz są one najsłodsze i najbardziej soczyste, więc korzystajmy.

Ciasto cytrynowe z bezą

Składniki:

Ciasto cytrynowe z bezą

Spód biszkoptowy

Masa cytrynowa

Beza

Sposób przygotowania:

Ciasto cytrynowe z bezą
Białka ubij z cukrem i dodaj do nich żółtka wraz z olejem, a po chwili dosyp przesianą mąkę pszenną oraz ziemniaczaną, całość delikatnie wymieszaj. Ciasto biszkoptowe przelej do tortownicy i piecz je w 170stop przez 30min. W między czasie przygotuj masę cytrynową.

Metalową miskę umieść na garnku z wrzącą wodą, do miski włóż masło, sok z cytryny, cukier i skórkę z pomarańczy a kiedy masło się rozpuści dodaj jajka i żelatynę, całość mieszaj (nie ubijaj) do momentu aż masa zgęstnieje.

Lekko przestudzony krem wylej na upieczony spód biszkoptowy, całość przykryj wcześniej upieczoną bezą.