SUPERPRZEPIS

Ciasto cytrynowo-korzenne

  • Reniz
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10
Ciasto cytrynowo-korzenne Więcej zdjęć (6)

Ciasto cytrynowo-korzenne to bardzo łatwy i szybki do przygotowania smaczny dodatek do popołudniowej kawy.

Składniki:

Ciasto cytrynowo-korzenne

 

  • 1,5 szkl mąki tortowej
  • 2/3 szkl cukru
  • 300 ml kefiru
  • 150 ml oliwy
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka otartej skórki z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • 1 łyżka przyprawy do pierników
  • 1 łyżka skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 1 łyżka rodzynek
  • polewa czekoladowa lub czekolada
  • płatki kokosowe

Sposób przygotowania:

Ciasto cytrynowo-korzenne
Cytrynę dokładnie umyć i na tarce zetrzeć skórkę. Do miski wlać kefir, dodać cukier, cukier z wanilią, oliwę, skórkę z cytryny, sodę oczyszczoną i mąkę, zmiksować.

2/3 ciasta przelać do wyłożonej papierem do pieczenia foremki keksowej o wymiarach 32/8 cm. Pozostałe ciasto wymieszać z kakao, przyprawą do pierników, skórką pomarańczową i rodzynkami.

Wylać wzdłuż przez środek na białe ciasto.

Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec do suchego patyczka, około 40 minut.

Upieczone, ostudzone ciasto oblać polewą czekoladową i posypać płatkami kokosowymi lub ozdobić według własnego uznania.
Ciasto cytrynowo-korzenne
Do kefiru wlać oliwę, dodać cukier, cukier z wanilią, sodę i skórkę z cytryny.
Ciasto cytrynowo-korzenne
Wsypać przesianą mąkę, zmiksować. 2/3 ciasta przelać do formy.
Ciasto cytrynowo-korzenne
Pozostałe ciasto wymieszać z kakao, przyprawą do pierników i bakaliami.
Ciasto cytrynowo-korzenne
Wylać przez środek na jasne ciasto i włożyć do piekarnika.
Ciasto cytrynowo-korzenne
Zimne ciasto oblać polewą lub rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.