izabela11111

izabela11111

Szef Kuchni
[Przepisów: 156]

ciasto cytrynowo - mandarynkowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Smaczne, a zarazem orzeźwiające ciasto.

ciasto cytrynowo - mandarynkowe

Składniki:

ciasto cytrynowo - mandarynkowe

 

  • 6 szt. jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka octu
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej = reszta mąki tortowej, tak aby była czubata szklanka
  • 2 puszki mandarynek
  • 200 ml kwaśnej śmietany
  • 1/2 l słodkiej śmietany kremówki 36 %
  • 10 łyżek rozpuszczalnej herbatki cytrynowej
  • 2 szt. "śmietan - fiksu"
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1 łyżka cukru pudru
  • cukier błyszczący różowy do dekoracji

Sposób przygotowania:

ciasto cytrynowo - mandarynkowe
Biszkopt: Żółtka oddziel od białek. Białka ubij, dodaj cukier, żółtka, potem mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, lekko wymieszaj. Następnie dodaj ocet i olej. Wyłóż na blachę posmarowaną margaryną i wyłożoną papierem do pieczenia.Piecz ok. 20 min. w temp. 170 stopni. Masa: Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości gorącej wody. W kubku kwaśnej śmietany rozpuść cytrynową herbatkę. Śmietanę kremówke ubij ze "śmietan - fiksami", następnie dodaj przestudzoną żelatynę i wymieszaj. Cały czas ubijając, dodaj herbacianą śmietanę. Na wystudzonym cieście ułóż osączone mandarynki, następnie zalej je przygotowaną masą. Udekoruj cukrem błyszczącym lub wg swojego uznania.

Tagi:

jajko jajka