2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Ciasto cytrynowo-serowe

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pyszne mocno cytrynowe ciasto do kawy jest dość ciężkie z powodu dodatku sera ale takie ma być wilgotne.

Ciasto cytrynowo-serowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto cytrynowo-serowe

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto cytrynowo-serowe
Margarynę ,cukier i cukier waniliowy ucieramy na puch dodając po jednym jajku cały czas ucierając.Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodając mąkę ziemniaczaną .Do masy jajecznej wlać mleko,dodać ser można zmielić -ja nie mieliłam ,zmiksować i stopniowo wsypywać mąkę ,skórkę z cytryny ścieramy na tarce jarzynowej o najmniejszych oczkach a sok wyciskamy ,dodajemy do ciasta i mieszamy. Przełożyć do wysmarowanej okrągłej formy z kominem o średnicy 27 cm ,wstawić do nagrzanego piekarnika do 180* i piec około 45 min.Po tym czasie zostawić jeszcze na chwilę ciasto w uchylonym piekarniku aby nie opadło. Po całkowitym wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Ciasto cytrynowo-serowe
szykujemy składniki do upieczenia ciasta cytrynowo serowego
Ciasto cytrynowo-serowe
skórkę z całej cytyny ścieramy a sok wyciskamy
Ciasto cytrynowo-serowe
miksujemy wszystkie składniki razem kolejno jak w przepisie
Ciasto cytrynowo-serowe
przekładamy ciasto do wysmarowanej formy z kominem i pieczemy