malgosia2661

malgosia2661

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Ciasto czekoladowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Takie ciasto jest proste w przygotowaniu. A moja rodzina uwielbia ciasta czekoladowe. Dlatego staram się je przygotowywać na różne sposoby .

Ciasto czekoladowe

Składniki:

Ciasto czekoladowe

 

  • Biszkopt:
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 3/4 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 4 jajka.
  • Masa
  • 1 litr śmietany kremówki,
  • 2 serki mascarpone,
  • 2 tabliczki czekolady,
  • krem kanapkowy typu nutella.

 

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowe
Ubijamy białka ze szczyptą soli na białą pianę. Dodajemy stopniowo cukier ubijając dalej. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Mąkę przesiewamy i dodajemy proszek, następnie dodajemy do masy. Przekładamy do dużej prostokątnej blachy i pieczemy przez 30 minut w temp. 170 stopni. Wyjmujemy i studzimy. Dzielimy na dwie części. Pierwszy biszkopt smarujemy kremem czekoladowym i przykrywamy drugim. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy mascarpone. A następnie roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę. Smarujemy kremem i dekorujemy za pomocą szprycki. Lub ręcznie robimy wzorki. Gładzimy i wstawiamy do lodówki.