xooxoo

xooxoo

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 91]

Ciasto czekoladowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Niesamowicie pyszne ciasto czekoladowe, które przygotuje każdy w swojej kuchni. Bez dodatku mąki, idealne do kawy.

Ciasto czekoladowe

Składniki:

Ciasto czekoladowe

 

  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżka gorącej wody
  • 4 duże jajka
  • 100g masła
  • 150g gorzkiej czekolady o zawartości kakao minimum 60%
  • 170g cukru

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowe
Łyżeczkę kawy rozpuścić w łyżce gorącej wody. W rondelku rozpuścić czekoladę z masłem i kawą. Kiedy czekolada się rozpuści i będzie gładka masa, należy ściągnąć z ognia i poczekać aż ostygnie. Cukier rozdzielić na dwie różne części i jedną część połączyć z żółtkami a następnie razem utrzeć. W osobnej misce ubić białka i dodać pozostałą część cukru. Czekoladę połączyć z żółtkami i dokładnie wymieszać. Następnie połączyć z pianą z białek delikatnie mieszając. Masę wylać do formy. Piec około godziny w temperaturze 170-180*. Sprawdzając czy ciasto jest gotowe patyczkiem.