sylwijka

sylwijka

Kucharz
[Przepisów: 1]

Ciasto czekoladowe

  • 21
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 26

Ciasto czekoladowe piec około 30 minut w temperaturze 200C

Ciasto czekoladowe

Składniki:

Ciasto czekoladowe

 

  • 4 jajka
  • 20 dkg cukru
  • 250 dkg margaryny Palma
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 40 dkg mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 20 dkg krówek
  • polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowe
Jajka i cukier ubić na puszysty krem.Czekoladę połamać na kawałki, wrzucić do rondelka, dodać pokrojoną margarynę. Mieszając podgrzewać na małym ogniu, aż składniki się rozpuszczą, przestudzić. Ciepłą masę połączyć z masą jajeczną. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać. Tortownicę natłuścić masłem i wysypać tartą bułką. Przelać do niej ciasto, wstawić do piekarnika o temperaturze 200 c i piec około 30 minut. Ciasto przestudzić, wyjąć z formy, przekroić na połowę. Krówki wrzucić do rondelka, podlać odrobiną wody, ciągle mieszając podgrzać aż się rozpuszczą. Ciasto przełożyć ciepłą masą przygotowaną z krówek i ostudzić. Polać rozpuszczoną polewą, schłodzić. Smacznego!