bryndzia

bryndzia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 45]

Ciasto czekoladowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pyszne ciasto kakaowe z masą śmietanowo - serowo - czekoladową. Polecam na spotkania ze znajomymi lub rodziną!

Ciasto czekoladowe

Składniki:

Ciasto czekoladowe

ciasto kakaowe

  • 4 jaja
  • 100 g cukru
  • 110 g mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku

masa śmietankowa

  • 500 ml śmietanki 30 %
  • 2 tabliczki czekolady
  • 2 śnieżki w proszku
  • 250 g mascarpone

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowe
Białka ubijam na sztywno, pod sam koniec ubijania dodaje cukier następnie żółtka, jedno po drugim nadal ubijając. Na koniec dodaję przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie mieszam szpatułką. Ciasto przelewam do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 24 cm i piekę w 180 stopniach przez 25 - 30 min. Po wystudzeniu przekrawam na pół.

Śmietanę z czekoladą podgrzewam na małym ogniu często mieszając do momentu, aż czekolada się rozpuści. Zdejmuję z ognia i studzę następnie schładzam w lodówce około 3 godziny.

Schłodzoną śmietanę ubijam ze śnieżkami, łączę z serkiem mascarpone.

Na biszkopt wykładamy 3/4 masy, przykrywamy wierzchnią częścią biszkoptu, resztą masy smaruję wierzch i boki tortu. Dodatkowo na wierzch ścieram czekoladę.