Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Ciasto czekoladowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Dzieci zapytane jakie chcą ciasto,proszę zawsze o czekoladowe. Dlatego więc takie ciasta najczęściej piekę:)

Ciasto czekoladowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto czekoladowe

 

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 200 g mlecznej czekolady
  • 125 g masła
  • 1/3 szklanki brązowego cukru
  • 1 czubata łyżka ciemnego kakao
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 6 jajek
  • 1 szklanka mąki tortowej

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowe
Masło pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do małego garnka. Do masła dodać połamane na mniejsze kawałki czekolady (czekolady mleczne można zastąpić czekoladą gorzką lub deserową) i brązowy cukier. Następnie garnek umieścić na większym garnku z gorącą wodą. Wszystko roztopić w kąpieli wodnej, wymieszać, żeby się połączyło. Masę przestudzić. Do masy dodać kakao i cukier puder. Dokładnie wymieszać. Do masy dodawać stopniowo po jednym jajku, za każdym razem dobrze wymieszać mikserem. Na koniec dodać mąkę i ponownie dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do natłuszczonej i posypanej mąką tortownicy (ok. 22 cm). Piec w 180 stopniach przez ok. 60-70 minut. Ciasto wstawiłam do prawie nagrzanego piekarnika. Upieczone ciasto ostudzić, polać dowolną polewą czekoladową, dowolnie udekorować.
Ciasto czekoladowe
Masło roztapiane z czekoladą i brązowym cukrem w kąpieli wodnej.
Ciasto czekoladowe
Cukier puder i kakao dodane do przestudzonej masy czekoladowej.
Ciasto czekoladowe
Mąka dodana do wymieszanej z jajkami czekoladowej masy.
Ciasto czekoladowe
Gotowe ciasto przelane do natłuszczonej i posypanej mąką tortownicy.