Renia_Kawa

Renia_Kawa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 100]

Ciasto czekoladowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszne ciasto czekoladowe, "lżejsze" od tortu ponieważ jest bez kremu, ale równie apetyczne i pyszne!

Ciasto czekoladowe

Składniki:

Ciasto czekoladowe

 

  • 250 g cukru
  • 300g mąki
  • 250ml mleka
  • 150ml oleju
  • 1 jajo
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżeczki dowolnego dżemu
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki kakao
  • 1 szklanka mocnej kawy (bez fusów)
  • 120ml amaretto
  • 1 mały słoik kwaskowatej marmolady lub dżemu (tutaj marmolada z mirabelek)
  • 100g czekolady deserowej
  • 1 łyżka masła
  • 4 łyżki mleka
  • olej
  • bułka tarta

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowe
Składniki na ciasto, czyli 250 g cukru, 300g mąki, 250ml mleka, 150ml oleju, 1 jajo, 1 łyżeczka sody, 2 łyżeczki dowolnego dżemu, 2 łyżeczki cynamonu oraz 2 łyżki kakao, wrzucamy do dużej misy i traktujemy mikserem kilka minut aż wszystko połączy się w niezbyt gęstą, gładką masę. Tortownicę o średnicy 24cm smarujemy delikatnie olejem i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto i pieczemy w piekarniku elektrycznym 90 (dziewięćdziesiąt) minut w temperaturze 140 (sto czterdzieści) stopni na najniższym poziomie z termoobiegiem. Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika czekamy aż dobrze wystygnie i kroimy na 3 placki. Robimy poncz: ostudzoną kawę bez fusów mieszamy z amaretto. Pierwszy placek nasączamy 1/3 ponczu oraz smarujemy połową marmolady, kładziemy na wierzchu drugi placek i robimy dokładnie to samo. Na samym wierzchu kładziemy trzeci placek i nasączamy pozostałym ponczem. Na koniec przygotowujemy polewę czekoladową: wkładamy czekoladę, masło i 4 łyżki mleka do rondelka, rozpuszczamy wszystko w kąpieli wodnej i dokładnie mieszamy aż do połączenia wszystkich składników. Zawartość rondelka wylewamy na wierzch ciasta i delikatnie rozsmarowujemy. Ciasto jest gotowe do spożycia jak tylko polewa stężeje.