kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Ciasto czekoladowe z burakami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Ciasto jest bardzo czekoladowe, niezbyt słodkie a jego słodycz jest wyważona. Buraki są zupełnie niewyczuwalne w smaku a dają ciastu wilgotną konsystencję. Idealne z kleksem gęstego jogurtu greckiego czy rozetką bitej śmietany.

Ciasto czekoladowe z burakami

Składniki:

Ciasto czekoladowe z burakami

podstawowe

  • 400 g ugotowanych buraków (2 średnie sztuki)
  • 300 ml oleju rzepakowego
  • 4 szt. jajka L lub 5 szt. M
  • 275 g mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody
  • łyżka octu
  • 100 g kakao
  • 320 g cukru
  • 15g cukru z prawdziwą wanilią

 

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowe z burakami

1

Ciasto czekoladowe z burakami
Buraki gotujemy do miękkości, obieramy, kroimy i miksujemy z olejem.

Keksówkę o długości ok. 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 170 °C z funkcją termoobiegu.
Buraki pokroić w kostkę, zblendować z olejem.

2

Ciasto czekoladowe z burakami
Stopniowo dodajemy jajka, mąkę oraz pozostałe składniki.

Przełożyć do misy miksera i miksować końcówką do ubijania dojadając po jednym jajka aż do połączenia składników. Stopniowo dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, kakao, cukrem cukrem z wanilią. Dokładnie wymieszać do połączenia składników.

3

Ciasto czekoladowe z burakami
Ciasto po upieczeniu i wystudzeniu polać genache czekoladowym.

Ciasto przełożyć do formy, piec ok. 75 minut (gotowe ciasto powinno być wilgotne w środku, więc nie ma sensu wykonywać testu patyczkiem). Ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego ostudzenia.

Polewa czekoladowa:
Śmietankę mocno podgrzać ale nie zagotować, dodać olej oraz połamaną czekoladą. Wymieszać energicznie, aż utworzy się gęsta, świecąca masa. Ganache wylać na schłodzone ciasto.
Serwować z kleksem bitej śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego.