SUPERPRZEPIS

Ciasto czekoladowe z czereśniami

  • 2
         
ocena: 5/5 głosów: 10
Ciasto czekoladowe z czereśniami Więcej zdjęć (5)

Lekko wilgotne i mocno czekoladowe ciacho w sam, raz gdy dopadnie nas ochota na coś słodkiego. Szybko się robi i szybko znika.

Składniki:

Ciasto czekoladowe z czereśniami

 

  • 125 g masła
  • 1,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 100 g czekolady
  • 5 łyżek mleka
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ok 250 g wydrylowanych czereśni

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowe z czereśniami
Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej.

Czekoladę (dałam 50 g mlecznej i 50 g gorzkiej) rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do przestudzenia. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Cały czas ubijać i dodawać po jednym jajku. Następnie porcjami dodawać mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia oraz mleko. Na koniec dodać przestudzoną rozpuszczoną czekoladę.

Keksówkę o wymiarach 30x10 natłuścić i posypać tartą bułką. Wyłożyć połowę masy. W masę powciskać trochę czereśni. Następnie wyłożyć resztę ciasta. Wyrównać wierzch łyżką zwilżoną we wodzie. Na wierzchu ułożyć resztę czereśni wciskając lekko w masę.

Formę wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 35-40 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu zostawić ok 15 minut w formie następnie wyjąć z formeki i pozostawić na kratce do wystudzenia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.
Ciasto czekoladowe z czereśniami
Czekoladę (dałam 50 g mlecznej i 50 g gorzkiej) rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do przestudzenia.
Ciasto czekoladowe z czereśniami
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Cały czas ubijać i dodawać po jednym jajku. Następnie porcjami dodawać mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia oraz mleko.
Ciasto czekoladowe z czereśniami
Na koniec dodać przestudzoną rozpuszczoną czekoladę.
Ciasto czekoladowe z czereśniami
Keksówkę o wymiarach 30x10 natłuścić i posypać tartą bułką. Wyłożyć połowę masy. W masę powciskać trochę czereśni. Następnie wyłożyć resztę ciasta. Wyrównać wierzch łyżką zwilżoną we wodzie. Na wierzchu ułożyć resztę czereśni wciskając lekko w masę.