dża

dża

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 262]

Ciasto czekoladowe z kajmakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Kawałek takiego ciasta, które nie grzeszy lekkością, jest bardzo wyraziste, słodkie i bogate, podany z filiżanką espresso to dla mnie kwintesencja poprawiacza nastroju w najbardziej ponury zimowy wieczór.

Ciasto czekoladowe z kajmakiem

Składniki:

Ciasto czekoladowe z kajmakiem

 

  • 1 kostka masła
  • 3 czekolady gorzkie
  • 2 łyżki kakao
  • 10 dag cukru trzcinowego
  • 10 dag cukru białego drobnego
  • 6 jajek
  • 20 dag mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 45 dag masy kajmakowej

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowe z kajmakiem

ETAP 1:

Ciasto czekoladowe z kajmakiem
Masło i czekoladę rozpuściłam w kąpieli wodnej

Masło i czekoladę w kawałkach umieściłam w misce nad garnkiem z wrzącą wodą i rozpuściłam mieszając. Powstałą masę lekko ostudziłam.

ETAP 2:

Ciasto czekoladowe z kajmakiem
Po wmieszaniu cukru i kakao dodawałam partiami jajka i mąkę

Dodałam cukier i kakao, wymieszałam. Następnie partiami dodawałam jajka i mąkę z proszkiem, cały czas miksując.

ETAP 3:

Ciasto czekoladowe z kajmakiem
Masę kajmakową lekko podgrzałam, aby łatwiej się rozprowadzała

Tortownicę (24 cm) wyłożyłam papierem do pieczenia. Połowę ciasta przełożyłam do tortownicy. Masę kajmakową lekko podgrzałam, aby była bardziej lejąca i rozprowadziłam na warstwie ciasta.

ETAP 4:

Ciasto czekoladowe z kajmakiem
Na wierzchu rozprowadziłam resztę ciasta

Resztę ciasta czekoladowego wylałam na warstwę kajmaku. Ciasto wstawiłam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 45 minut.

ETAP 5:

Ciasto czekoladowe z kajmakiem

Po wyjęciu i wystudzeniu posypałam cukrem pudrem. Ciasto najlepiej schłodzić w lodówce, aby kajmak się za bardzo nie rozlewał.