Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 383]

Ciasto czekoladowe z kremem z kaszy manny

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Miękkie i mocno czekoladowe ciasto z kremem z kaszy manny, zwieńczone wiśniami polanymi czekoladową polewą. Gorąco polecam!

Ciasto czekoladowe z kremem z kaszy manny

Składniki:

Ciasto czekoladowe z kremem z kaszy manny

Ciasto:

Krem:

Polewa:

  • tabliczka czekolady gorzkiej
  • 3 łyżki śmietany
  • 2 łyżki cukru pudru
  • ok. ⅓ szklanki mleka

Dodatkowo:

  • 30 dag wiśni (drylowanych z syropu)

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowe z kremem z kaszy manny

Etap 1:

Ciasto czekoladowe z kremem z kaszy manny
Z podanych składników utrzeć gładkie ciasto.

Ciasto: Masło utrzeć z cukrem, kolejno dodać jajko. Nie przerywając ucierania dodawać małymi porcjami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz wlewać po trochę mleko. Na końcu wsypać kakao, dokładnie łącząc wszystkie składniki. Ciasto przełożyć do formy (40x24) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez ok. 25 minut (do suchego patyczka) w nagrzanym piekarniku do temperatury 180°C.

Etap 2:

Ciasto czekoladowe z kremem z kaszy manny
Mleko zagotować z grysikiem, ostudzone utrzeć z cukrem i masłem.

Krem: Mleko zagotować z manną, ostudzić. Miękkie masło dokładnie utrzeć z cukrem, dodawać porcjami zimną kaszę mannę.
Kremem posmarować ciasto.

Etap 3:

Ciasto czekoladowe z kremem z kaszy manny
Na krem wyłożyć równomiernie wiśnie i polać polewą.

Równomiernie rozłożyć wiśnie.
Polewa: Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, połączyć ze śmietaną, cukrem pudrem, a na końcu wlać mleko, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Jeszcze ciepłą polewę wylać na wierzch ciasta. Włożyć do lodówki.