czarrna

czarrna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 265]

Ciasto czekoladowe z masą porzeczkową

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Wilgotne, aromatyczne, czekoladowe ciasto i orzeźwiający krem z czarnej porzeczki, to smaczne połączenie na lato :)

Ciasto czekoladowe z masą porzeczkową

Składniki:

Ciasto czekoladowe z masą porzeczkową

 

  • ciasto:
  • 1 tabliczka czekolady mlecznej
  • 50 ml mleka
  • 10 dkg mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej

 

  • masa porzeczkowa:
  • 1/2 kg czarnej porzeczki
  • 1 galaretka + 2 płaskie łyżki żelatyny
  • 5 łyżek cukru kryształu
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 jogurty naturalne (250 ml, albo jeden duży)

 

  • do nasączenia:
  • 1/2 szklanki mocnej kawy

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowe z masą porzeczkową
Czekoladę połamać na kawałki, dodać mleko i rozpuścić na parze, a następnie wystudzić.

Całe jajka wbić do miski, dodać cukier i ubić, do jajek przesiać mąkę, proszek do pieczenia, kakao i kawę, wymieszać i na końcu dodać rozpuszczoną czekoladę.

Ciasto wylać na wyłożoną pergaminem blaszkę o wymiarach 20x25 cm. Piec 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni. Wystudzić.

Czarne porzeczki opłukać, obrać z łodyżek, wrzucić do garnka, wsypać cukier i gotować około pół godziny, następnie masę porzeczkową przetrzeć przez sito i wymieszać z galaretką i żelatyną.

Odstawić do wystudzenia.

Jogurt naturalny zmiksować z cukrem waniliowym i cukrem pudrem, a następnie z masą porzeczkową.

Ciasto nasączyć kawą i zalać masą, wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Smacznego :)