kolia71

kolia71

Szef Kuchni
[Przepisów: 37]

Ciasto czekoladowe z winem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczne ciacho, idealne do kawy :)

Ciasto czekoladowe z winem

Składniki:

Ciasto czekoladowe z winem

 

  • 250g masła
  • 220g cukru
  • 250g mąki
  • 4 jajka
  • 100g czekolady
  • 100ml wina czerwonego półsłodkiego
  • 1 łyżka kakao w proszku
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowe z winem
Oddzielić białka od żółtek, następnie ubić białka na sztywną pianę. Miękkie masło, cukier i żółtka dobrze wymieszać mikserem, aż będzie kremowa masa. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, kakao i wino. Wymieszać razem. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodawać lekko ostudzoną do ciasta mieszając. Wymieszać delikatnie łopatką z pianą z białek. Formę okrągłą „z tunelem” posmarować masłem, posypać odrobiną bułki tartej i wylać ciasto. Piekarnik nagrzać do 175 stopni i włożyć ciasto . Piec 40-45 minut. Wykałaczką sprawdzić czy się upiekło. Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika i pozwolić by wystygło przez 10 minut. Następnie odwrócić formę górą na dół na talerz, obsypać cukrem pudrem.