iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Ciasto czekoladowe z wiśniami iziony

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Ciasto jest smaczne i ładne, śmiało może zastąpić tradycyjny tort.

Ciasto czekoladowe z wiśniami iziony Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto czekoladowe z wiśniami iziony

 

  • ciasto:
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 3 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki cukru
  • 6 jajek
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżek oleju
  • Masa wiśniowa:
  • 2 szklanki wiśni bez pestek
  • 1 galaretka wiśniowa
  • dodatkowo:
  • 400 ml śmietany 30 %
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 20 dag polewy czekoladowej
  • 1/2 szklanki wina wiśniowego

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowe z wiśniami iziony
Ciasto:Oddzielić białka jajek i ubić na sztywno z odrobiną soli, żółtka utrzeć z cukrem do białości i ostrożnie połączyć z ubitą pianą z białek. Mąkę wymieszać z kakao oraz proszkiem do pieczenia i przesiać, następnie ostrożnie połączyć z jajkami i na koniec z olejem. Ciasto wylać do tortownicy (około 25 cm średnicy) i piec w temp.180st. Masa wiśniowa: Wiśnie mogą być mrożone, ale ja miałam z kompotu wymieszać z rozpuszczoną i gęstniejącą już galaretką wiśniową. Żelatynę rozpuścić w małej ilości wody i zostawić do przestudzenia. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i zimną żelatyną. Zimne ciasto przekroić na dwa krążki i nasączyć je winem, spód ciasta ponownie umieścić w tortownicy,wyłożyć na nim całą gęstniejącą już galaretkę, jak galaretka nam zastygnie, posmarować ją bitą śmietanę i przykryć drugim krążkiem ciasta dokładnie schłodzić i dopiero zdjąć obręcz tortownicy. Ciasto polać polewą czekoladową i dowolnie udekorować.
Ciasto czekoladowe z wiśniami iziony
Etap 1