Khor

Khor

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Ciasto czekoladowo-buraczane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Rewelacyjne ciasto pokazuje jak dobrze komponują się buraki i czekolada. Polecam zwłaszcza fanom wprowadzania warzyw do ciast i deserów . SMACZNEGO!

Ciasto czekoladowo-buraczane

Składniki:

Ciasto czekoladowo-buraczane

 

  • 0,5 kg buraków
  • 200g niesolonego masła + kawałeczek do wysmarowania formy
  • 1 cała tabliczka gorzkiej czekolady (najlepiej ok. 70% kakao)
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1,5-2 łyżeczek sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 1,5 szklanki cukru białego lub ciemnego cukru np. Dark Muscovado
  • cukier puder do posypania
  • opcjonalnie: kilka gałązek świeżego tymianku

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowo-buraczane
Buraki gotujemy do miękkości, obieramy ze skóry i ucieramy na grubych oczkach tarki W kąpieli wodnej topimy czekoladę i masło, intensywnie mieszając. W małej miseczce roztrzepujemy jajka W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Wszystkie składniki mokre (czekolada z masłem, buraki, esencję waniliową i roztrzepane jajka) przekładamy do jednego naczynia i starannie mieszamy aby się połączyły. Do oddzielnej miski przesiewamy mąkę i dodajemy wszystkie składniki suche (soda, cukier, sól) Mieszamy je starannie. A następnie stopniowo dodajemy wsypujemy do naczynia ze składnikami mokrymi, intensywnie mieszając (jeśli ktoś dysponuje silnym robotem kuchennym może przy łączeniu składników mokrych i suchych się nim wyręczyć) dla chętnych: w czasie mieszania masy na ciasto można oberwać do niego listki z kilku gałązek tymianku. Okrągłą formę o średnicy ok. 30 cm wysmarowujemy masłem i wlewamy do niej ciasto. Pieczemy w 180 stopniach przez ok 50min, do godziny. Stopień upieczenia sprawdzamy przez nakłucie ciasta wykałaczką. Nasz wypiek wyjmujemy z formy, studzimy kilka minut a następnie posypujemy z wierzchu cukrem pudrem. Podajemy na jasnym talerzyku w towarzystwie np. lodów waniliowych, przybrane listkami tymianku. Ciasto smakuje rewelacyjnie zaraza po wyjęciu z pieca oraz na drugi dzień np. w towarzystwie porannej kawy.