reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Ciasto czekoladowo kokosowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Ciasto pieczone nie raz, jednak zawsze wychodzi- domownikom i gościom bardzo smakuje dlatego polecam:)

Ciasto czekoladowo kokosowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto czekoladowo kokosowe

 

  • Ciasto czekoladowe:

 

 

 

  • 200g cukru

 

 

 

 

  • 1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Masa kokosowa:

 

  • 1/2 l mleka
  • 200g wiórków kokosowych
  • 200g masła ( koniecznie)

 

  • 200g cukru

 

 

  • Polewa:

 

  • 1/2 kostki palmy

 

 

  • 1/2 szklanki cukru

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowo kokosowe
Ciasto: Oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i kakao. Masło lub palmę ucieramy z cukrem, dodajemy kolejno po jednym żółtku. Następnie kolejno mleko i mieszankę maki i kakao. Na końcu dodajemy pianę z białek i bardzo delikatnie, ale dokładnie mieszamy ciasto. Ciasto jest dość gęste i trudno jest wmieszać pianę, należy to jednak zrobić dokładnie, bo inaczej zostaną nam jasne plamy. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 st przez20-25 minut, do suchego patyczka. Masa kokosowa: Odlewamy 1/2 szklanki mleka, w którym rozrabiamy kaszę manną. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem. Do gorącego wlewamy kaszę, dodajemy masło i kokos. Całość gotujemy przez 10 minut, ciągle mieszając, żeby masa sie nie przypaliła. Gorącą masę wylewamy na ciasto i wyrównujemy. Polewa: Rozpuszczam palmę i dodaję pozostałe składniki. Gotuję wszystko razem do połączenia składników i zgęstnienia masy- 5-7 minut. Ciepłą polewę wylewam na ciasto. 
Ciasto czekoladowo kokosowe
Ciasto jest dość gęste i trudno jest wmieszać pianę, należy to jednak zrobić dokładnie, bo inaczej zostaną nam jasne plamy.
Ciasto czekoladowo kokosowe
Do gorącego mleka wlewamy kaszę, dodajemy masło i kokos.
Ciasto czekoladowo kokosowe
Ciasta lekko studzimy i nie przekrawamy!
Ciasto czekoladowo kokosowe
Masę gotujemy przez 10 minut, ciągle mieszając, żeby masa sie nie przypaliła.