SUPERPRZEPIS

Ciasto czekoladowo - kokosowe z delicjami

         
ocena: 4/5 głosów: 5
Ciasto czekoladowo - kokosowe z delicjami Więcej zdjęć (5)

Bardzo efektowne ciastko z biszkoptem czekoladowo - kokosowym przełożony dwiema masami z delicjami

Składniki:

Ciasto czekoladowo - kokosowe z delicjami

 

  • Ciasto:
  • 2 szkl cukru
  • 1/2 szkl margaryny
  • 1/2 szkl wody
  • 4 łyżki kakao
  • 6 jajek
  • 2 szkl mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • Kulki kokosowe:
  • 4 białka
  • 12 dag cukru
  • 12 dag kokosu

 

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowo - kokosowe z delicjami
Ciasto: Cukier , margarynę , wodę i kakao zagotować i ostudzić. Ostygnięte utrzeć z 6 żółtkami , dodać mąkę wymieszoną z proszkiem do pieczenia. Sześć białek ubić na sztywną pianę i wymieszać z ciastem.Kulki kokosowe: Białka utrzeć z cukrem dodać kokos. Na ciemnym cieście nakładać łyżeczką kulki kokosowe. Ciasto piec w temp 170-180 stopni do "suchego patyczka". Po ostygnięciu ciasto przekroić na pół.Masa: 1,5 szkl mleka zagotować z cukrem a w pozostałym mleku rozmieszać żółtka , mąki i wlać do gotującego się mleka. Ugotować gęsty budyń i ostudzić. W tym czasie rozpuścić gorzką czekoladę z kilkoma łyżkami mleka w kąpieli wodnej i ostudzić. Miękką margarynę utrzeć na puszystą masę dodać zimny budyń. Masę podzielić na pół i do jednej części dodać roztopioną czekoladę.Przełożenie: Biszkopt bez kulek - masa jasna - delicje - masa ciemna - biszkopt z kulkami - polewa
Ciasto czekoladowo - kokosowe z delicjami
Cukier , margarynę , wodę i kakao zagotować i ostudzić
Ciasto czekoladowo - kokosowe z delicjami
Sześć białek ubić na sztywną pianę i wymieszać z ciastem.
Ciasto czekoladowo - kokosowe z delicjami
Na ciemnym cieście nakładać łyżeczką kulki kokosowe.
Ciasto czekoladowo - kokosowe z delicjami
Biszkopt bez kulek - masa jasna - delicje - masa ciemna - biszkopt z kulkami - polewa