2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Ciasto czekoladowo-orzechowe z cappuccino

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 13

To ciasto to kombinacja z kilku przepisów,jest mocno czekoladowe z orzechową nutą i delikatnym kremem cappuccino całość dograła się wspaniale,polecam to ciasto na świąteczny stół jak i na różne okazje.

Ciasto czekoladowo-orzechowe z cappuccino Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto czekoladowo-orzechowe z cappuccino

 

  • Blaszka o wym 24/28 cm

 

  • Ciasto czekoladowe:
  • 100 g deserowej czekolady
  • 150 g masła
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka cappuccino orzechowego
  • 6 jaj
  • 13 łyżek czubatych mąki tortowej
  • 10 łyżek cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki zimnej wody

 

 

  • Masa cappuccino:
  • 1/2 litra śmietany kremówki
  • 2 śmietan fiksy
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki cappuccino orzechowego

 

  • Poncz:
  • 1/2 szklanki przegotowanej wody
  • 1 łyżka rumu
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny

 

  • Dodatkowo:
  • dowolny dżem:porzeczkowy,jagodowy,malinowy
  • polewa czekoladowa
  • złoty krokant

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowo-orzechowe z cappuccino
CIASTO CZEKOLADOWE: Deserową czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej dodać do niej masło i wymieszać. Jajka zmiksować z cukrem,zmniejszyć obroty miksera do minimum wsypywać powoli po łyżce mąkę wymieszaną z proszkiem kakao oraz cappuccino,na przemian dodawać masło z czekoladą.Całość zmiksować wylać do wyłożonej pergaminem blaszki. Piec około 35 minut w temp 175*c.Wystudzić całkiem zimne przekroić wzdłuż na połowę.

CIASTO ORZECHOWE: Białka ubić na sztywno pod koniec ubijania jak białka już będą puszyste wsypać cukier zmiksować do uzyskania lśniącej masy,dodać miód oraz zmielone orzech włoskie,mąkę tortową i ziemniaczaną wymieszać. Masę wyłożyć na taką samą blaszkę jak piekliśmy ciasto czekoladowe piec około 30 minut w nagrzanym piekarniku do 180*c.

MASA CAPPUCCINO: Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno ze śmietan fiks i cukrem pudrem, pod koniec miksowania wsypać kawę i wymieszać.

PONCZ: Składniki ponczu połączyć ze sobą.

PRZEŁOŻENIE: Czekoladowy blat nasączyć połową ponczu,posmarować cieniutko ulubionym dżemem wyłożyć połowę masy kawowej,przykryć ciastem orzechowym wyłożyć masę kawową przykryć ciastem czekoladowym, nasączyć,wierzch ciasta udekorować polewą czekoladową i złotym krokantem.
Ciasto czekoladowo-orzechowe z cappuccino
ciasto czekoladowe robimy jak w przepisie
Ciasto czekoladowo-orzechowe z cappuccino
miksujemy zimną śmietanę na puszysty krem
Ciasto czekoladowo-orzechowe z cappuccino
masą przekładamy ciasto warstwowo po nasączeniu
Ciasto czekoladowo-orzechowe z cappuccino
na białkach robimy ciasto orzechowe..........