iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1173]

Ciasto czekoladowo-pomarańczowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Niby zwykłe ciasto z galaretką, ale bardzo smaczne i bardzo ładnie wyglądające na talerzu. Takie ciasto to dobry pomysł na odświętne ciacho.

Ciasto czekoladowo-pomarańczowe

Składniki:

Ciasto czekoladowo-pomarańczowe

ciasto:

  • 6 jajek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 mała saszetka czekolady do picia o smaku pomarańczowym

dodatkowo:

  • 35 dag naturalnego serka homogenizowanego
  • 3 pomarańcze
  • 3 galaretki o smaku pomarańczowym

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowo-pomarańczowe
Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli w trakcie ubijania dosypywać cukier, kiedy beza z białek jest dobrze ubita to delikatnie połączyć ją z żółtkami. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć z masą jajeczna na koniec wsypać zawartość saszetki i wymieszać.

Formę 33 cm na 22 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia i wyłożyć do niej całe ciasto, piec około 30 minut w temp.180st.

Pomarańcze obrać i wyciąć cząstki bez błonek, pokroić na mniejsze kawałki, dwie galaretki rozpuścić w 3,5 szklanki gorącej wody i przestudzić do zimnej galaretki do dać cząstki pomarańczy i odstawić do zgęstnienia.

Upieczone i wystudzone ciasto przeciąć na dwa placki i nasączyć je ponczem jak do tortów lub naparem kawy na dolnym placku rozłożyć gęstniejącą galaretkę i przykryć drugim plackiem, lekko docisnąć i odstawić do zastygnięcia galaretki.

Trzecia galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody i wymieszać z serkiem homogenizowanym, polewę z serka wylać na wierzch ciasta i odstawić całość na kilka godzin do lodówki do całkowitego zastygnięcia ciasta i nabranie wilgoci.

Przed podaniem ciasto ozdobiłam pociętymi cukierkami czekoladowymi.