Elwira5

Elwira5

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 77]

Ciasto czekoladowo-śmietankowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo lubimy ciasta biszkoptowe . Robimy je z różnymi masami. Ja zrobiłam ciemny biszkopt z masą śmietankową .

Ciasto czekoladowo-śmietankowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto czekoladowo-śmietankowe

 

  • Biszkopt
  • 4 jajka
  • 1 szkl.mąki
  • 1 szkl.mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżek wody
  • 1 szkl.cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • Masa
  • 1l śmietany 30%
  • 4*śmietany fiksy
  • 2 łyżki pudru cukru
  • Polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowo-śmietankowe
Biszkopt Białka ubić z cukrem , pomaludku dodając żółtka wymieszane z wodą . Po wymieszaniu dodajemy mąkę i mąkę ziemniaczaną , proszek do pieczenia i kakao.Przelewamy na blaszkę i pieczemy 30 min w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu biszkoptu przekrajamy go na dwie części.Do miseczki wlewamy śmietanę dodajemy cukier puder i śmietanki fiksy i miksujemy.Wierzch pierwszego biszkoptu kładziemy na blachę kładziemy masę śmietankową i kładziemy drugą część biszkoptu. Na koniec oblewamy polewą czekoladową.
Ciasto czekoladowo-śmietankowe
biszkopt pieczemy 30 min w temperaturze 180 st.
Ciasto czekoladowo-śmietankowe
biszkopt po upieczeniu przekrajamy na dwie części
Ciasto czekoladowo-śmietankowe
ze śmietana , fiksami i pudrem cukrem robimy masę.
Ciasto czekoladowo-śmietankowe
na pierwszą część biszkoptu kładziemy masę.