ewe996

ewe996

Kucharz
[Przepisów: 10]

Ciasto czekoladowo- wiśniowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 25
         
ocena: 5/5 głosów: 2

super ciasto czekoladowe z masą z topionych czekolad, nasączane likierem wiśniowym i przełożone wiśniami własnej roboty.

Ciasto czekoladowo- wiśniowe

Składniki:

Ciasto czekoladowo- wiśniowe

Ciasto

Krem

Dodatkowo

  • Słoik wiśni (0,5l)
  • likier wiśniowy lub spirytus

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowo- wiśniowe
Ciasto:
Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier, żółtka, mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Piecz ok 50 minut.
Schłodzony biszkopt przekrój na dwie lub trzy części.
Ciasto napączuj likierem wiśniowym lub sokiem z wiśni pomieszanym ze spirytusem.

Krem:
Czekolady rozpuść z masłem na parze. Galaretki rozpuść w pół litra wody. Wystudź. Do chłodnej czekolady dodaj powoli rozpuszczone galaretki. Dobrze wymieszaj. Następnie dodaj śmietanę. Wymieszaj. Wstaw do chłodu co chwilę mieszając.

Ciasto przełóż na przemian z kremem. Na krem ułóż wiśnie. Na wierzch posyp kakaem lub zetrzyj tabliczkę czekolady.

Tagi:

czekolada