sofieta

sofieta

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 96]

Ciasto cztery czwarte z pomarańczami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Ciasto cztery czwarte, swietne do porannej kawy, lub popołudniowej herbaty, dobrze będzie smakowało z wieczornym mlekiem.

Ciasto cztery czwarte z pomarańczami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto cztery czwarte z pomarańczami

 

  • Składniki na keksówkę dolne wymiary 30x9 cm :
  • 250g masła
  • 250g cukru( u mnie 220g)
  • 250g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jaja
  • 3 łyżki dżemu pomarańczowego
  • starta skórka i sok z 1 średniej pomarańczy

 

Sposób przygotowania:

Ciasto cztery czwarte z pomarańczami
Masło rozpuszczamy w garnuszku na małym ogniu. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy. Oddzielamy białka od żółtek. W misie mikserem ucieramy białka na puszystą pianę, stopniowo dodajemy cukier. Piana powinna być lśniąca i sztywna. Do ubitych białek dodajemy po jednym żółtku, miksujemy na zmniejszonych obrotach. Dodajemy stopniowo i naprzemiennie przesianą mąkę z proszkiem i roztopione masło. Na koniec dodajemy dżem pomarańczowy, oraz skórkę i sok z pomarańczy. Delikatnie mieszamy. Keksówkę smarujemy masłem i oprószamy mąką, przekładamy do niej ciasto. Wstawiamy do nagrzanego do 180° piekarnika i pieczemy ciasto około 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Ciasto wyjmujemy z piekarnika, po dziesięciu minutach wyjmujemy z formy i studzimy na kratce.
Ciasto cztery czwarte z pomarańczami
. Oddzielamy białka od żółtek. W misie mikserem ucieramy białka na puszystą pianę, stopniowo dodajemy cukier. Piana powinna być lśniąca i sztywna.
Ciasto cztery czwarte z pomarańczami
Do ubitych białek dodajemy po jednym żółtku, miksujemy na zmniejszonych obrotach.
Ciasto cztery czwarte z pomarańczami
Dodajemy stopniowo i naprzemiennie przesianą mąkę z proszkiem i roztopione masło.
Ciasto cztery czwarte z pomarańczami
Na koniec dodajemy dżem pomarańczowy, oraz skórkę i sok z pomarańczy.