Noruas

Noruas

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 549]

Ciasto do pizzy (słodkie)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Sprawdzone, oryginalne ciasto do pizzy, będące moim rodzinnym przepisem :)

Ciasto do pizzy (słodkie) Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasto do pizzy (słodkie)

 

  • 2,5 szklanki mąki,
  • sól,
  • 300 ml piwa,
  • 1/2 kostka drożdży,
  • 1/2 szklanki cukieu kryształ
  • 1 łyżka oleju

Sposób przygotowania:

Ciasto do pizzy (słodkie)
Piwo nalewam do szklanki, dodaję drożdży oraz szczyptę mąki i cukru. Odstawiam w ciepłym miejscu na co najmniej 15 minut. Po tym czasie łączę mąkę z piwem oraz cukrem. Podczas wyrabiania dodaję łyżkę oleju dzięki czemu jest bardziej elastyczne. Mimo, ze jest twarde w wyrabianiu jest bardzo dobre. Można jest bardzo cienko rozwałkować, świetnie komponuje się z wytrawnymi dodatkami do pizzy zwłaszcza sosem pomidorowym. Piekę ok. 15 minut w temp. 180 stopni.
Ciasto do pizzy (słodkie)
Do piwa dodaję drożdże z odrobiną cukru i mąki, trzeba uważać, ponieważ w tym momencie napój zaczyna mocno się pienić więc należy uważać. Warto zostawić na 15 minut w ciepłym miejscu, wtedy też zwiększa objętość.
Ciasto do pizzy (słodkie)
Łączę, mąkę z cukrem i ugniatam, odkładam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 h.
Ciasto do pizzy (słodkie)
Robię w cieście zagłębienie i zagniatam do środka, ciasto zyskuje dzięki temu na sprężystości, dodatkowo ciasto mnie przywiera w piekarniku.

Tagi:

piwo