Asieczka

Asieczka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 336]

Ciasto drożdzowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Robimy w mące małe wgłębienie, wkruszamy w nie drożdże, dodajemy łyżkę cukru i 4 łyżki letniego mleka...

Ciasto drożdzowe

Składniki:

Ciasto drożdzowe

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto drożdzowe
...mieszamy i zagniatamy ciasto, dodając roztopioną margarynę (masło), skórkę z cytryny oraz sól i stopniowo dolewając mleko, po czym odstawiamy pod przykryciem na pół godziny. Następnie ponownie je zagniatamy i formujemy cienki placek, nieco większy od dna blachy do pieczenia. Smarujemy blachę margaryną lub masłem i kładziemy ostrożnie ciasto, tak by jego część była razłożona na brzegach blachy, po czym odstawiamy na 10 minut , aby urosło. Wtedy ugniatamy równomiernie brzegi ciasta, by powstał brzeg wysoki na kilka centymetrów, w środku układamy gęsto obok siebie owoce i pieczemy. Ta ilość ciasta wystarcza do napełnienia formy prostokątnej o wymiarach 32x42 lub formy okrągłej o średnicy 22 cm.