meliana

meliana

Starszy Kucharz
[Przepisów: 28]

Ciasto drożdżowe 2

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zawsze z tego przepisu wychodzi doskonałe.Rośnie puszyste i idealne. Można podawać z ciepłym mlekiem i kawą . Prawdziwy smak dzieciństwa.

Ciasto drożdżowe 2

Składniki:

Ciasto drożdżowe 2

 

  • Składniki:
  • ½ kg mąki, 2 żółtka, 1 jajo, pół kostki margaryny, 2 łyżki oleju, mleko –ile zabierze,
  • ½ szkl. cukru, cukier waniliowy,

 

Sposób przygotowania:

Ciasto drożdżowe 2
5 dag drożdży rozpuszczonych w ciepłym mleku z 1 łyżką mąki ,1 łyżką cukru i szczyptą soli – odstawić do wyrośnięcia. Rozczyn wlać do mąki, dodać ciepłego mleka, jaja, cukier, roztopiony tłuszcz, olej. Wyrobić, aż ciasto będzie odstawało od ręki. Wyłożyć na blaszkę, posypać kruszonką- 6 łyżek mąki, 4 łyżki masła lub margaryny, 4 łyżki cukru Ciasto można przełożyć cukrem rozmieszanym z kakao.