Justyna92

Justyna92

Złoty Ekspert
[Przepisów: 951]

Ciasto drożdżowe 6

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasto drożdżowe z borówkowym dżemem i kruszonką

Ciasto drożdżowe 6 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto drożdżowe 6

 

Sposób przygotowania:

Ciasto drożdżowe 6
Kruszonka: Margarynę mieszamy z mąka, cukrem i odkładamy do lodówki. Ciasto: W letnim mleku rozpuścić drożdże, 1 łyżkę cukru , dodać 1 łyżkę mąki wymieszać przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut. W tym czasie roztopić margarynę. Do dużej miski przesiać mąkę dodać cukier, jajka, drożdże ,wlewamy margaryne i wyrabiamy ciasto przykrywamy i odstawiamy na 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy przekladamy na blachę przykrywamy i odstawiamy na 30min. Po tym czasie ciasto smarujemy na calej powierzchni dżemem i posypujemy kruszonką. Ciasto wkladamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 40 minut.
Ciasto drożdżowe 6
Margarynę wymieszać z mąką cukrem i wstawić do lodówki
Ciasto drożdżowe 6
Mąkę wymieszać z cukrem a nastepnie wbić jajka
Ciasto drożdżowe 6
Nast dodać drożdże i margarynę wyrobić ciasto
Ciasto drożdżowe 6
Ciasto wyłożyć na blachę posmarować dżemem i posypać kruszonką