anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Ciasto drożdżowe bez jajek

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Okazuje się, że można upiec ciasto bez jajek bez wielkiej straty dla jego smaku. Jedząc nikt nie zauważy braku. Dla alergików i nie tylko.

Ciasto drożdżowe bez jajek Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ciasto drożdżowe bez jajek

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto drożdżowe bez jajek
Świeże drożdże rozcieram z łyżeczką cukru, dodaję łyżkę mąki i dwie łyżki letniej wody, mieszam i odstawiam do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę przekładam do miski, dodaję szczyptę soli, cukier puder oraz wyrośnięty rozczyn. Margarynę roztapiam, mieszam z puree dyniowym i wodą. Całość przekładam do miski z mąką i wyrośniętymi drożdżami. Wyrabiam ręcznie lub mikserem końcówką do ciasta drożdżowego. Miskę z ciastem nakrywam lnianą ściereczka i odstawiam w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Następnie jeszcze raz przez chwilę wyrabiam, przekładam ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 21x32 cm. Nakrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na około pół godziny. Z podanych składników przygotowuję kruszonkę i delikatnie wykładam ją na wyrośnięte ciasto. Blaszkę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 170°C i piekę 30-35 minut. Wystudzone posypuję cukrem pudrem. *dyniowe puree można zrobić tak jak w tym przepisie: https://gotujmy.pl/chleb-dyniowy-z-foremki,przepisy-pieczywo-przepis,131545.html
Ciasto drożdżowe bez jajek
Wcześniej przygotowane dyniowe puree znacznie skraca czas przygotowania ciasta.
Ciasto drożdżowe bez jajek
Wystudzone ciasto można obficie posypać cukrem pudrem.