Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Ciasto drożdżowe - lukrowane z owocami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Bardzo mięciutkie ciasto uformowane w wieniec,w ten sposób możemy odrywać sobie po bułeczce. Do tego ciasta możemy użyć dowolnych ulubionych owoców.

Ciasto drożdżowe - lukrowane z owocami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasto drożdżowe - lukrowane z owocami

 

 

 

  • lukier:
  • 1 białko
  • cukier puder (około 8 łyżek)

Sposób przygotowania:

Ciasto drożdżowe - lukrowane z owocami
Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru,mąki i odrobiną ciepłego mleka.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut,żeby podrosły. Jajka i żółtko ucieramy z cukrem na puszystą masę. Do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże,jajka,ciepłe mleko i stopione masło,zagniatamy mięciutkie ciasto.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 60 minut,żeby wyrosło. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na prostokąt,smarujemy masłem i posypujemy cukrem,na cieście równomiernie rozkładamy owoce. Ciasto zawijamy w rulon,kroimy w plastry i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia,formujemy wieniec. Pieczemy około 40-45 minut w temperaturze 180 stopni.Upieczone ciasto studzimy Składniki lukru ucieramy do uzyskania odpowiedniej konsystencji,następnie lukrujemy ciasto i odstawiamy do zastygnięcia lukru.
Ciasto drożdżowe - lukrowane z owocami
Uformowany wieniec,ułożony na blasze,przed pieczeniem.
Ciasto drożdżowe - lukrowane z owocami
Upieczone ciasto studzimy przed lukrowaniem.
Ciasto drożdżowe - lukrowane z owocami
Upieczone i przestudzone ciasto lukrujemy.