suri29

suri29

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 223]

Ciasto drożdżowe-orkiszowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasto drożdżowe na mące orkiszowej.

Ciasto drożdżowe-orkiszowe

Składniki:

Ciasto drożdżowe-orkiszowe

 

Sposób przygotowania:

Ciasto drożdżowe-orkiszowe
Na początku przygotowujemy zaczyn z drożdży: do szklanki ciepłego mleka z dodatkiem łyżki cukru dodajemy drożdże, mieszamy odstawiamy na ok 5 min do wyrośnięcia. W tym czasie jajka ubijamy z cukrem na białą masę, dodajemy zaczyn z drożdży i mąkę, chwilę wyrabiamy ciasto ręką, następnie dodajemy roztopione masło i oprószone mąką rodzynki. Całość wyrabiamy tak długo aż będzie odchodzić od ręki, odstawiamy na ok 30 min a ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu przekładamy ciasto na blachę posmarowaną tłuszczem i wysypaną płatkami owsianymi, wierzch posypujemy kruszonką. Pieczemy przez ok 45 min w tem 160-170oC, aż się zarumieni.