justynak223

justynak223

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1232]

Ciasto drożdżowe- podstawowy przepis

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ja robię z niego paszteciki z różnymi farszami. Nadaje się również na bułeczki drożdżowe, jeśli dodamy do niego ulubione przyprawy.

Ciasto drożdżowe- podstawowy przepis

Składniki:

Ciasto drożdżowe- podstawowy przepis

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto drożdżowe- podstawowy przepis
Mąkę przesypujemy do miseczki. Robimy na środku dołek i wbijamy tam jajka. Dodajemy pokruszone drożdże. Wsypujemy sól i cukier. Margaryna powinna być miękka. Należy ją pokroić w kawałeczki i wrzucić do miski. Mleko wlewamy porcjami, cały czas wyrabiając ciasto. Po ugnieceniu trzeba je przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aż zwiększy objętość. Jest to podstawowy przepis na ciasto drożdżowe.