Strona główna Ciasto drożdżowe (róża)

Ciasto drożdżowe (róża)

gosia76 - Przepis na: Ciasto drożdżowe (róża) offline

Kucharz
Przepisy: 12
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Ciasto drożdżowe (róża)
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 5

Jest pyszne :) Polecam.......


trudność: łatwe
czas:

Ciasto drożdżowe (róża) - SKŁADNIKI:

  • okolo 450g maki
  • 3 zoltka
  • 5 lyzek cukru
  • 60g roztopionego masla lub margaryny
  • 25g drozdzy
  • 150ml mleka
  • 1 lyzeczka cukru waniliowego
  • starta skorka z cytryny
  • Nadzienie:
  • 100g margaryny
  • 100g cukru

Ciasto drożdżowe (róża) - PRZYGOTOWANIE:

Drozdze rozetrzeć z łyżka cukru, zalać ciepłym mlekiem(150ml) i rozmieszać z dwoma łyżkami maki. Zostawić aż rozczyn urośnie.
Do naczynia wsypujemy wieksza czesc maki, rozczyn z drozdzy, 3 zoltka wymieszane z 4 lyzkami cukru, cukier waniliowy, skorke z cytryny i maslo. Mieszamy wszystkie skladniki lyzka a nastepnie wyrabiamy rekami. Jezeli ciasto jest klejace dodajemy reszte maki. Zagniatamy przez kilka minut i odstawiamy na 2 godziny do wyrosniecia w cieple miejsce. W miedzyczasie przygotowujemy nadzienie. Margaryne wyrabiamy z cukrem na jednolita mase.
Wyrosniete ciasto walkujemy na stolnicy (wielkosc duzej pizzy) o grubosci 5-6 mm, calosc smarujemy nadzieniem i zwijamy w rulon. Tniemy na rowne kawalki okolo 5 cm i kladziemy na blaszce wylozonej papierem do pieczenia. Nalezy zostawic odstep miedzy jednym a drugim rulonikiem 1 cm. Ponownie odstawiamy do wyrosniecia na 1 godzine.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku temp. 180° przez 30/35 minut. (Ja zawsze sprawdzam drewnianym patyczkiem czy ciasto jest suche w srodku) Po wystygnieciu posypujemy cukrem pudrem.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Ciasto drożdżowe (róża) (strona 1 z 1)  
przysmak

przysmak
offline

2010-11-23 19:14
pysznie wyglada, upieke :)
Skomentuj
Oceń:
1
andzia67

andzia67
offline

2010-11-23 19:20
5 super wyglada i pewnie jest pycha
Skomentuj
Oceń:
1
Sarenka

Sarenka
offline

2010-11-23 19:28
Widzialam juz podobne ciasto na któryms z blogów. Wyglada slicznie! Poza tym... szaleje za drozdzowcami :-)
Skomentuj
Oceń:
1
luna

luna
offline

2010-11-23 20:08
Ja tez uwielbiam wypieki drozdzowe, Twoje wspaniale wyroslo:)
Skomentuj
Oceń:
1
Madziarzeszow

Madziarzeszow
offline

2010-11-23 20:39
fajnie wygląda i napewno równie pysznie smakuje
Skomentuj
Oceń:
1
gosia76

gosia76
offline

2010-11-24 21:02
Dziekuje Wam za tak mile komentarze :) Szkoda, ze tylko jedno zdjecie mozna tu wstawic :( bo mam jeszcze kilka innych.
Pozdrawiam.
Skomentuj
Oceń:
1
gosia76

gosia76
offline

2010-11-24 21:09
http://img338.imageshack.us/img338/4223/nowefotki2010rok277.jpg
Skomentuj
Oceń:
1
sztyfcior

sztyfcior
offline

2011-03-25 15:30
Czy ktoś eksperymentował z innym nadzieniem?
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciasta i desery
Pasiasta kaszka manna z czekoladą Warstwowy deser z budyniem Babka w skorupce
Najlepsza babka cytrynowa Baranek i zajączek Super baba black&white
Brioszki na śniadanie Karmelizowane orzechy Brzdąc poznański
Czekoladowo-gruszkowe Deser lodowy z brzoskwiniami Lekkie ciasto z kaszą manną

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Cały naród suszy jabłka Konkurs - Cały naród suszy jabłka

    Zapraszamy do konkursu! Pokażcie, jak kreatywnie wykorzystać suszone jabłka w przepisach kulinarnych. Do wygrania nowoczesne suszarki do owoców i grzybów oraz komplety gadżetów od firmy MPM.

1 2
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Jakie grzyby lubisz najbardziej?

 
 Jakie grzyby lubisz najbardziej?

głosuj
 

Ostatnio komentowane