Strona główna Ciasto drożdżowe (róża)

Ciasto drożdżowe (róża)

gosia76

Kucharz
Przepisy: 12
zdjęcia: 1 z 1
Ciasto drożdżowe (róża)
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 5

Jest pyszne :) Polecam.......


trudność: łatwe
czas:

Ciasto drożdżowe (róża) - SKŁADNIKI:

  • okolo 450g maki
  • 3 zoltka
  • 5 lyzek cukru
  • 60g roztopionego masla lub margaryny
  • 25g drozdzy
  • 150ml mleka
  • 1 lyzeczka cukru waniliowego
  • starta skorka z cytryny

Ciasto drożdżowe (róża) - PRZYGOTOWANIE:

Drozdze rozetrzeć z łyżka cukru, zalać ciepłym mlekiem(150ml) i rozmieszać z dwoma łyżkami maki. Zostawić aż rozczyn urośnie.
Do naczynia wsypujemy wieksza czesc maki, rozczyn z drozdzy, 3 zoltka wymieszane z 4 lyzkami cukru, cukier waniliowy, skorke z cytryny i maslo. Mieszamy wszystkie skladniki lyzka a nastepnie wyrabiamy rekami. Jezeli ciasto jest klejace dodajemy reszte maki. Zagniatamy przez kilka minut i odstawiamy na 2 godziny do wyrosniecia w cieple miejsce. W miedzyczasie przygotowujemy nadzienie. Margaryne wyrabiamy z cukrem na jednolita mase.
Wyrosniete ciasto walkujemy na stolnicy (wielkosc duzej pizzy) o grubosci 5-6 mm, calosc smarujemy nadzieniem i zwijamy w rulon. Tniemy na rowne kawalki okolo 5 cm i kladziemy na blaszce wylozonej papierem do pieczenia. Nalezy zostawic odstep miedzy jednym a drugim rulonikiem 1 cm. Ponownie odstawiamy do wyrosniecia na 1 godzine.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku temp. 180° przez 30/35 minut. (Ja zawsze sprawdzam drewnianym patyczkiem czy ciasto jest suche w srodku) Po wystygnieciu posypujemy cukrem pudrem.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Ciasto drożdżowe (róża) (strona 1 z 1)  
przysmak

przysmak

2010-11-23 19:14
pysznie wyglada, upieke :)
Skomentuj
Oceń:
1
andzia67

andzia67

2010-11-23 19:20
5 super wyglada i pewnie jest pycha
Skomentuj
Oceń:
1
Sarenka

Sarenka

2010-11-23 19:28
Widzialam juz podobne ciasto na któryms z blogów. Wyglada slicznie! Poza tym... szaleje za drozdzowcami :-)
Skomentuj
Oceń:
1
luna

luna

2010-11-23 20:08
Ja tez uwielbiam wypieki drozdzowe, Twoje wspaniale wyroslo:)
Skomentuj
Oceń:
1
Madziarzeszow

Madziarzeszow

2010-11-23 20:39
fajnie wygląda i napewno równie pysznie smakuje
Skomentuj
Oceń:
1
gosia76

gosia76

2010-11-24 21:02
Dziekuje Wam za tak mile komentarze :) Szkoda, ze tylko jedno zdjecie mozna tu wstawic :( bo mam jeszcze kilka innych.
Pozdrawiam.
Skomentuj
Oceń:
1
gosia76

gosia76

2010-11-24 21:09
http://img338.imageshack.us/img338/4223/nowefotki2010rok277.jpg
Skomentuj
Oceń:
1
sztyfcior

sztyfcior

2011-03-25 15:30
Czy ktoś eksperymentował z innym nadzieniem?
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciasta i desery
Deser czekoladowo śmietankowo jagodowy Waniliowe ciasteczka z trzcinową nutą Mamina szarlotka
Sernik z wiśniami i bezą Chatka Baby Jagi Biszkopt z budyniem i bitą śmietaną
Babka na białkach z żurawiną Drożdżowa strucla orzechowa Cytrynowe kruche ciasteczka
Szarlotka na kruchym cieście Ciasto z popcornem Ciasteczka zezowate sowy

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w konkursie Hortex! Przygotuj potrawę inspirowaną kuchnią polską (mazowiecką, kaszubską, wielkopolską lub śląską). Do wygrania jest robot Kitchen Aid w wybranym przez Ciebie kolorze oraz 5 nagród dodatkowych - nóż uniwersalny 20cm Fiskars Functional Form.

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 
 Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane