Strona główna Ciasto drożdżowe (róża)

Ciasto drożdżowe (róża)

gosia76 - Przepis na: Ciasto drożdżowe (róża) offline

Kucharz
Przepisy: 12
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Ciasto drożdżowe (róża)
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 5

Jest pyszne :) Polecam.......


trudność: łatwe
czas:

Ciasto drożdżowe (róża) - SKŁADNIKI:

  • okolo 450g maki
  • 3 zoltka
  • 5 lyzek cukru
  • 60g roztopionego masla lub margaryny
  • 25g drozdzy
  • 150ml mleka
  • 1 lyzeczka cukru waniliowego
  • starta skorka z cytryny
  • Nadzienie:
  • 100g margaryny
  • 100g cukru

Ciasto drożdżowe (róża) - PRZYGOTOWANIE:

Drozdze rozetrzeć z łyżka cukru, zalać ciepłym mlekiem(150ml) i rozmieszać z dwoma łyżkami maki. Zostawić aż rozczyn urośnie.
Do naczynia wsypujemy wieksza czesc maki, rozczyn z drozdzy, 3 zoltka wymieszane z 4 lyzkami cukru, cukier waniliowy, skorke z cytryny i maslo. Mieszamy wszystkie skladniki lyzka a nastepnie wyrabiamy rekami. Jezeli ciasto jest klejace dodajemy reszte maki. Zagniatamy przez kilka minut i odstawiamy na 2 godziny do wyrosniecia w cieple miejsce. W miedzyczasie przygotowujemy nadzienie. Margaryne wyrabiamy z cukrem na jednolita mase.
Wyrosniete ciasto walkujemy na stolnicy (wielkosc duzej pizzy) o grubosci 5-6 mm, calosc smarujemy nadzieniem i zwijamy w rulon. Tniemy na rowne kawalki okolo 5 cm i kladziemy na blaszce wylozonej papierem do pieczenia. Nalezy zostawic odstep miedzy jednym a drugim rulonikiem 1 cm. Ponownie odstawiamy do wyrosniecia na 1 godzine.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku temp. 180° przez 30/35 minut. (Ja zawsze sprawdzam drewnianym patyczkiem czy ciasto jest suche w srodku) Po wystygnieciu posypujemy cukrem pudrem.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Ciasto drożdżowe (róża) (strona 1 z 1)  
przysmak

przysmak
offline

2010-11-23 19:14
pysznie wyglada, upieke :)
Skomentuj
Oceń:
1
andzia67

andzia67
offline

2010-11-23 19:20
5 super wyglada i pewnie jest pycha
Skomentuj
Oceń:
1
Sarenka

Sarenka
offline

2010-11-23 19:28
Widzialam juz podobne ciasto na któryms z blogów. Wyglada slicznie! Poza tym... szaleje za drozdzowcami :-)
Skomentuj
Oceń:
1
luna

luna
offline

2010-11-23 20:08
Ja tez uwielbiam wypieki drozdzowe, Twoje wspaniale wyroslo:)
Skomentuj
Oceń:
1
Madziarzeszow

Madziarzeszow
offline

2010-11-23 20:39
fajnie wygląda i napewno równie pysznie smakuje
Skomentuj
Oceń:
1
gosia76

gosia76
offline

2010-11-24 21:02
Dziekuje Wam za tak mile komentarze :) Szkoda, ze tylko jedno zdjecie mozna tu wstawic :( bo mam jeszcze kilka innych.
Pozdrawiam.
Skomentuj
Oceń:
1
gosia76

gosia76
offline

2010-11-24 21:09
http://img338.imageshack.us/img338/4223/nowefotki2010rok277.jpg
Skomentuj
Oceń:
1
sztyfcior

sztyfcior
offline

2011-03-25 15:30
Czy ktoś eksperymentował z innym nadzieniem?
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciasta i desery
Muffinki kokosowe z Malibu Sernik z czerwoną porzeczką Kakaowe muffinki ze śmietankowym budyniem
Malinowa tarta na kokosowym spodzie Torcik grysikowy z jagodami i malinami Prawie klasyczne tiramisu
Tort z jagodami Ciasto francuskie z borówką Frużelina jagodowa
Ucierane babeczki z porzeczkami Mini brownie z malinami Francuskie koperty z wiśniami

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Zdrowa woda w Twoim domu Konkurs - Zdrowa woda w Twoim domu

    Picie wody prosto z kranu zazwyczaj budzi wiele obaw. Co zrobić, by się ich pozbyć? Wystarczy przefiltrować kranową wodę. Jeśli Ty także chcesz cieszyć się dostępem do zdrowej wody w swoim domu, weź udział w naszym konkursie! Do wygrania 10 zestawów do filtrowania wody Dafi!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Czy przygotowujesz już pierwsze przetwory?

 
 Czy przygotowujesz już pierwsze przetwory?

głosuj
 

Ostatnio komentowane