Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Ciasto drożdżowe z czarnymi porzeczkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Znalazłam przepis na ciasto drożdżowe bez wyrastania i postanowiłem je wypróbować. Ciasto po upieczeniu wyszło bardzo mięciutkie, gdy troszkę przestygnie jest takie półkruche. Kwaśne porzeczki przełamują słodycz ciasta.

Ciasto drożdżowe z czarnymi porzeczkami

Składniki:

Ciasto drożdżowe z czarnymi porzeczkami

Ciasto:

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Ciasto drożdżowe z czarnymi porzeczkami
1. Porzeczki oczyszczamy, płuczemy i dokładnie osuszamy. Drożdże rozcieramy ze śmietaną.

2. Do miski wsypujemy mąkę i cukier puder, dodajemy masło lub margarynę rozcieramy opuszkami palców, następnie wbijamy jajka, dodajemy roztarte drożdże ze śmietaną i zagniatamy ciasto.

3. Ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i wykładamy go do blaszki posmarowanej masłem lub margaryną o wymiarach około 21 cm x 25  cm.

4. Ciasto nakłuwamy widelcem i posypujemy owocami. Następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni około 50 minut.

5. Studzimy, wyjmujemy z blaszki i podajemy.