smak i uczucie

smak i uczucie

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 145]

Ciasto drożdżowe z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczne ciasto drożdżowe z jabłkami, bezą i kruszonką. Puszyste i wilgotne. Proste i smaczne. Czy tak jak ja, pierwsze skubiecie kruszonkę?

Ciasto drożdżowe z jabłkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto drożdżowe z jabłkami

Ciasto

Masa jabłkowa

  • 1 kg jabłek
  • 100 g cukru
  • 1 budyń śmietankowy
  • 250 ml mleka
  • 1 białko

Beza

  • 1 białko
  • 1 łyżka cukru

 

Kruszonka

 

Sposób przygotowania:

Ciasto drożdżowe z jabłkami
1. Drożdże rozkruszyć, wsypać 1 łyżkę cukru i wlać 3 łyżki ciepłego mleka. Rozetrzeć, posypać łyżeczką mąki, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

2. Mąkę przesiać dodać cukier, sól, mleko, żółtka i wyrośnięte drożdże. Zagnieść ciasto. Wyrabiać długo, aż będzie odchodzić od rąk.

3. Blachę 24x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć na dno blaszki i poczekać aż ponownie wyrośnie.

4. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wymieszać z cukrem i przesmażyć aż cały sok wyparuje.

5. Z mleka i budyniu zagotować gęsty budyń, który zmiksować z jabłkami Jedno białko ubić i delikatnie łyżką wymieszać z masą jabłkowo-budyniową. Wyłożyć masę na ciasto.

6. Białko ubić z cukrem i wyłożyć na masę jabłkowo-budyniową. 7 Przygotować kruszonkę Wszystkie składniki rozgniatać w palcach tworząc kruszonkę. Posypać wierzch ciasta. 8 Piec w 180 stopniach C około 30 minut.
Ciasto drożdżowe z jabłkami
Ciasto drożdżowe z jabłkami