iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Ciasto drożdżowe z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Każde ciasto wychodzi inaczej , dziś wypróbowałam ciasto sypane i jestem pod wielkim wrażeniem. Fantastycznie proste, smaczne , no i zawsze wychodzi. Do ciasta użyłam jabłek ale można użyć każdych innych owoców sezonowych.

Ciasto drożdżowe z jabłkami

Składniki:

Ciasto drożdżowe z jabłkami

 

  • 100 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka cukru
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 250 ml oleju
  • 5 jajek
  • 5 szklanek mąki
  • 1 cukier wanilinowy

 

 

  • kruszonka

 

 

  • 100 g masła
  • 3/4 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Ciasto drożdżowe z jabłkami
Jabłka obieramy , usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cząstki. Do dużej miski wsypujemy pokruszone drożdże na to wsypujemy cukier. Szklankę mleka podgrzewamy i wlewamy na cukier.

Następnie jajka wbijamy do osobnej miseczki mieszamy i wlewamy na mleko. Na to wlewamy olej. Potem cukier wanilinowy i na koniec przysypujemy wszystko mąką .

Odstawiamy na 2 godziny. Po tym czasie wyrabiamy ciasto. Wkładamy do tortownicy na to układamy owoce. Robimy kruszonkę . Posypujemy jabłka. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.

Pieczemy ok 45 min do suchego patyczka.