nulkaa22

nulkaa22

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 157]

Ciasto drożdżowe z jagodami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bardzo smaczne ciasto drożdżowe zarabiane rękami. Zamiast jagód możemy dać inne ulubione owoce, np. truskawki.

Ciasto drożdżowe z jagodami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ciasto drożdżowe z jagodami

 

  • drożdże - 1 kostka
  • cukier - 1 szklanka
  • olej - 1 szklanka
  • Cukier wanilinowy - 1 opakowanie
  • mleko - szklanka
  • mąka pszenna - 5,5 szklanki
  • jagody - 2 szklanki
  • jajo - 2 sztuki

Sposób przygotowania:

Ciasto drożdżowe z jagodami
Krok 1 : Drożdże kruszymy do miski. Zasypujemy cukrem oraz cukrem waniliowym. Podgrzewamy mleko i wylewamy je na pokruszone drożdże, zarabiamy. Odstawiamy na 15 minut.Krok 2: Wsypujemy mąkę pszenną, wbijamy jaja, wlewamy olej i zarabiamy ciasto aż będzie odchodziło od ręki. Odstawiamy do wyrośnięcia.Krok 3: Wykładamy ciasto na wysmarowaną masłem blaszkę i posypujemy jagodami. Pieczemy ok 50 minut. Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Ciasto drożdżowe z jagodami
Zarabiamy ciasto drożdżowe i odstawiamy do wyrośnięcia.
Ciasto drożdżowe z jagodami
Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem.