Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Ciasto drożdżowe z kruszonką.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Do słodkiego drożdżowego ciasta można dodać różne suszone owoce.

Ciasto drożdżowe z kruszonką.

Składniki:

Ciasto drożdżowe z kruszonką.

 

  • 45 dag mąka,
  • 2 dag drożdże,
  • 3 łyżki cukier,
  • 3 łyżeczki cukier waniliowy,
  • 10 dag masło,
  • 120 ml mleko,
  • 1 szt jajko,
  • 3-4 dag rodzynki,
  • 1 łyżka skórka pomarańczowa kandyzowana,
  • 1/2 łyżeczki sól

 

Sposób przygotowania:

Ciasto drożdżowe z kruszonką.
Z 5 dag mąki, 2 dag masła i 1 łyżki cukru 1 łyżeczki cukru waniliowego zrobić kruszonkę, odłożyć. Do formy z wypiekaczawlać ciepłe mleko, wbić całe jajko,wsypać cukier. Następnie dodać pozostałe roztopione i przestudzone masło, mąkę, cukier waniliowy i sól i rozkruszone drożdże. Włączyć wypiekacz nastawić program chleb na słodko. Po usłyszeniu sygnału wsypać rodzynki i skórkę pomarańczową. Około1/2 godziny przed końcem pieczenia, ciasto posmarować wodą wymieszaną z odrobiną cukru lub roztrzepanym jajkiem, posypać kruszonką.